572 проекта на стойност 182.7 млн. лв. засегнати от спирането на парите по САПАРД

466
572 проекта на стойност 182.7 млн. лв. засегнати от спирането на парите по САПАРД

572 проекта на обща стойност 182.7 млн. лв. са засегнати от спирането на средствата по програма САПАРД. Има предложение до отпадане на забраната субсидиите да се изплащат от бюджета, съобщи земеделският министър Валери Цветанов.

Той съобщи това в предварително подготвен писмен текст за закритото заседание на Комисията по земеделие в НС днес. Предложението е отправено към ЕК на 1 юли, до момента не е получено съгласие, но предстоят допълнителни разговори, информира министърът на заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори. Той припомни, че в писмо на Жан Люк Демарти - генерален директор на дирекция "Земеделие" на ЕК, от 26 юни временно са спрени средствата по мерки 1 и 3 от програма САПАРД за инвестиции в земеделски стопанства и за диверсификация и развитие на алтернативни дейности в селските райони.

Засегнати са бизнес начинания в 235 общини в областта на агроиндустрията, дървопреработката, преработката на етерично маслени култури, пчеларството, бубарството, коневъдството. По мярка 1 под забрана са 270 проекта за 96 млн. лв., а по мярка 3 - 302 проекта за 86.7 млн. лв.

От ЕК са поискали изработването на план за действие по конкретните забележки. Документът ще бъде изработен до 10 юли, информира министър Валери Цветанов. Този срок е записан в представения на вицепремиера Меглена Плугчиева доклад за напредъка по усвояване на средствата от ЕС. Поставени са въпроси за легитимност на офертите, представени от бенефициентите, и такива проверки вече се извършват, каза министърът.

От ЕК искат и оценка за наличие на свързаност на фирми бенефициенти в съответствие с правилата на програмата. По 6 теми, които се отнасят към финансовата информация, персонала, борбата с измамите и противодействието на корупцията, вътрешния одит, проверките след плащане и промените на процедурните правила, отговор трябва да бъде изпратен до 31 юли.

До дни ще бъде избран изпълнителен директор на мястото на освободения заместник-изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Владимир Карамишев, съобщи Цветанов. По думите му бъдещият отговорник по САПАРД е човек изключително добре приет в средите на европейските институции и на него се възлагат големи надежди за постигане на бързи резултати, които да доведат до бързо възобновяване на спрените средства от програмата.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg