58% от българите в Испания не работят по специалността си

506
58% от българите в Испания не работят по специалността си

58.06% от българите, работещи в Испания, не работят по специалността си. Това показват резултатите от постъпилите досега анкетни карти, изготвени за пилотно изследване на МТСП за нагласата на българите, които работят в Испания, да се върнат на работа в България, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

35.49% от попълнилите анкетата посочват, че работата им в Испания изисква по-ниска и много по-ниска квалификация. За да се върнат да работят в България 25.81% посочват, че биха го направили при заплата от 1500 лв., само 1.61% биха се върнали при заплата 700 лв. 82.26% от българите, работещи в Испания са на възраст от 25 до 44 години, 46.77% са с висше образование, 27.42% - със средно специално и 17.74% - със средно.

По-малко са попълнените анкетни карти от наши работодатели, желаещи да наемат на работа върнали се от чужбина българи. 40% от попълнилите анкетата работодатели посочват, че търсят работници или специалисти. От общия брой анкетирани 20% отговарят, че много трудно намират работници, а 40% много трудно - специалисти. Най-голям процент – 20, обясняват тази трудност с големия поток емигранти от страната през последните години, 10% - с недостатъчното ниво на квалификация на трудоспособното население у нас. Само 10% не изпитват трудности с намирането на работна ръка.

Анкетните карти се разпространяват чрез интернет-страниците на Посолството на България в Испания (Служба по трудови и социални въпроси), Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Държавната агенция за българите в чужбина.

Резултатите от попълването на анкетните карти ще помогнат при подготовката на пилотна трудова борса в Испания в началото на ноември 2008 г. Срокът за попълване и изпращане на анкетните карти от работодатели и работещи в Испания български граждани е 25 септември 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg