6 съвета за планиране на лични финанси през погледа на маратонеца

13760
6 съвета за планиране на лични финанси през погледа на маратонеца

© Елиуд Кипчоге

На 12 октомври Елиуд Кипчоге от NN Running Team ще направи нов исторически опит да пробяга маратонска дистанция под 2 часа и да покаже на света, че човешките възможности са безгранични.

Олимпийският и световен рекордьор на класическата дистанция иска да вдъхнови повече хора да вярват в себе си и да постигат целите си.

Постижение от такъв мащаб обаче изисква план за действие.


Поставянето на цели, работата в екип, дисциплината, постоянното темпо и периодичният преглед на постигнатото са сред предпоставките за успех, както при изминаването на трасе от 42 км., така и при дългосрочното финансово планиране.

Ето как успешно да се подготвим за участието си в маратон и да планираме финансовото си бъдеще.

Първо: Да си поставим дългосрочни цели

Сред заветните цели в кариерата на световния и олимпийски рекордьор Елиуд Кипчоге от NN Running Team е пробягването на маратон за по-малко от два часа.

Той целенасочено и методично върви към тази цел, включвайки се първоначално в проекта Breaking 2, където не му достигат само 26 секунди, за да слезе под 2 часа.

При финансовото планиране също е важно първоначално да определим своите житейски цели.

Тези цели могат да включват пенсиониране, образование за децата, закупуване на имот или кола, стартиране на нов бизнес, и т.н.

Второ: Постепенно да увеличаваме усилията

Бегачите прилагат постепенно натоварване. Първоначално по 4-5 километра дневно, като увеличават дистанцията с 10% всеки път, когато тялото свикне с пробяганото разстояние.

Така съществен етап от подготовката на Елиуд от NN Running Team са тренировките му в лагера Каптагат, Кения, където той отдадено тренира през последните 4 месеца.

Дългосрочното финансово планиране е като пробягването на маратон. Заделянето на малки суми от месечния бюджет в активните ни години ще ни помогне да си осигурим по-добри доходи в бъдеще.

Постепенно, с увеличаване на усилията, можем за заделяме средства за осъществяване на различни важни житейски цели.

Трето: Да бъдем постоянни и да не се отказваме

По повод първия си опит да преодолее двучасовата бариера Елиуд Кипчоге споделя:

„Рекордното време от 2:00:25 през 2017 г. в проекта Breaking2 е най-гордият момент в кариерата ми. Да получа втори шанс да сляза под 2 часа е много вълнуващо.”

Така Елиуд запазва курса и временните неуспехи и препятствия не го обезкуражават. Вместо това той ги преодолява, запазвайки своята целеустременост.

Това важи и за финансовото планиране.

В трудни времена е важно да запазим постоянството и дисциплината при управлението на личните си финанси и да продължим да заделяме малки месечни суми, които ще допринесат за по-доброто ни финансово благосъстояние след години.

Четвърто: Да зададем правилното темпо

При маратона е важно да се държи постоянно темпо по време на 42-километровата дистанция.

Всеки маратонец знае, че не трябва да започва дългото бягане с прекалено висока скорост.

При финансовото планиране принципът е същия. Обикновено се стартира с ненатоварваща бюджета сума пари, която с времето може да нараства.

Пето: Постоянно да следим постигнатото

Бегачът периодично трябва да проверява дали бяга съгласно поставените цели и своя план на действие. В противен случай трябва да промени условията на трениране или скоростта.

Финансовото планиране също изисква периодичен преглед на финансовите цели.

В случай че сме „излезли от пистата”, трябва да се възстанови балансът, така че да постигнем желаните цели.

Шесто: Да работим в екип с човек, на който можем да се доверим

Елиуд е подкрепен от дългогодишния си треньор Патрик Санг, който, заедно с останалата част от NN Running Team, работи за постигане на целта.

„Работата в екип е изключително важна. Мисля, че е невъзможно човек да тренира сам и да постигне същото ниво на резултати, каквото ако тренира с отбор.”, смята Елиуд Кипчоге от NN Running Team.

Помощта на експерт – треньор или финансов консултант - ни дава възможност да се справим с постигането на поставените цели по-лесно и с цената на по-малко грешки.

Направете първата стъпка в маратона към вашите финансови цели!

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg