63% считат, че са обеднели през последната година

1220
63% считат, че са обеднели през последната година

63% от българите заявяват, че жизненият им стандарт през последната година се е влошил, показват данни на НЦИОМ от проучване, направено в началото на март сред 1000 души.

Най-засегнати са възрастните, необразованите, крайно бедните и представителите на етническите малцинства.

Привържениците на опозиционните партии, както и политически апатичните по-често от останалите са на мнение, че стандартът им се е понижил. 5 на сто от анкетираните намират, че жизненият им стандарт е по-добър, като най-често те са сред привържениците на ГЕРБ и "Атака". 45% по-скоро са оптимисти и очакват по-добър жизнен стандарт през следващите няколко години. Песимистите са 23 на сто.

През март оптимистите за собственото си бъдеще са 49%, а песимистите са 40%. Оптимистично на бъдещето на страната гледат 47% срещу 41% песимисти.

Най-големият страх на българите е свързан с това да не останат без работа - 32%. Ниските доходи и нередовното изплащане на заплати притесняват 29%, а нарастващите цени на храни, лекарства, горива и електроенергия - 17 на сто. 11 на сто смятат, че здравеопазването ни е лошо, 8 на сто се страхуват от престъпността, а 6 на сто - от липсата на сигурност за бъдещето.

В сравнение с последните месеци от управлението на тройната коалиция сега българите, които вярват, че страната върви в правилната посока, са значително повече - 18% през март 2009 г. към 28% през този месец, констатират от НЦИОМ. Въпреки това и сега преобладават оценките, че страната се движи в неправилна посока - 54% смятат това сега срещу 66 на сто през март 2009 г.

НЦИОМ е изследвала и нагласите на българите за мерките срещу престъпността. 41% от анкетираните смятат за допустимо да се ограничат някои техни граждански права, ако са убедени, че това ще доведе до спад на престъпността. Такава нагласа има предимно сред по-възрастните хора. 36% от анкетираните не биха приели подобни ограничения. По-често така мислят мъжете, хората със среден и по-висок стандарт, младите под 30 години и жителите на големите градове.

Нагласите се различават от регистрираните в началото на управлението на тройната коалиция, коментира директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова. През ноември 2005 г. 59% са посочили, че биха приели да се ограничат гражданските им права, ако това води до намаляване на престъпността, а едва 21 на сто са били против. През последните години все повече се мисли за престъпността като за проблем, по който се работи усилено, и това прави неприемливо допускането, че се налагат крайни и непопулярни мерки като ограничаване на гражданските права, е изводът на социолозите.

Според 37% от анкетираните положението се е подобрило в сектора на обществения ред и борбата с престъпността. 36% виждат положително развитие по отношение на пътищата, а 34% - в усвояването на еврофондовете. В четири сектора преценката е, че положението през последната година не се е променило - в транспорта (36%), в образованието (35%), в екологията и в борбата с корупцията (по 34%).

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас