64% от общините са с готови проекти по оперативните програми

436
64% от общините са с готови проекти по оперативните програми

64% от местните власти вече имат разработени готови проекти, с които да кандидатстват за финансиране по 7 оперативни програми на ЕС за България. Това сочат резултатите от изследване на МБМД, представено от Мира Янова.

По думите й, в сравнение с миналата година, дялът на готовите проекти, представени от общините, е нараснал с 24%, в същото време 42% от неправителствените организации имат готови разработени проекти. Според Янова най-трудно с проектната готовност се справят представителите на малкия и среден бизнес у нас.

Достъпността на информацията за кандидатстване по проекти рязко се е увеличила. Според данните от изследването 51% от бенефициентите са намерили бързо необходимата им информация, 46% от бизнеса изобщо не са търсили такава. Най-честият въпрос по оперативните програми е как се финансират проектите.

Сред бенефициентите един от най- предпочитаните канали за информация е интернет. Те искат също така да се организират семинари и обучения, както и да им се представи специализирана литература. Областите, в които бенефициентите имат нужда от обучение са подготовката на проекти и по-рядко опреснителни курсове и счетоводство.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви, че в пакета от мерки за популяризиране на ОП е включена и промяната на техните интернет страници. В сайтовете трябва да има информация за всички видове срокове,списък на одобрените проекти, както и конкретните стъпки при подготовката на един проект. По думите й до края на август всички сайтове трябва да бъдат окончателно оформени. След това, на случаен принцип, ще канят граждани, на които ще се представят оперативните програми, за да се види доколко е достъпно кандидатстването за проекти за българите.

Плугчиева бе категорична, че информацията трябва да бъде не само на централно, но и на регионално ниво.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg