7 пъти над нормата прах над София

709
7 пъти над нормата прах над София

7 пъти над нормата е праха във въздуха над София, каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в Министерски съвет.

Не е регистрирано завишение на други вещества. Има леко завишение на азотните окиси, но то е под нормата, увери Чакъров. В района на взривовете е изпратена подвижна лаборатория, която да измерва въздуха там. В столицата са правени измервания на Орлов мост, "Надежда", Красно село и "Дружба".

Не се очаква втори голям взрив това заяви вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем.

Припомняме, че серия от силни експлозии станаха в склад за боеприпаси край Челопечене в 6.28 ч. тази сутрин.

Около 2500 тона стари класически боеприпаси и 15 тона тротил е имало към момента на взрива във военното поделение 18 250 край Челопечене, Софийско.

Главният секретар на МВР Павлин Димитров заяви, че взривовете ще продължат поне още 24 часа. Според него, ако избухне най-големият склад ще бъде засегнат район с радиус от 8 км.

Радиационният фон в района на поделението в Челопечене е в рамките на нормалните стойности.

Подразделение от Българската армия за химическа, бактериологична и екологична защита вече е на мястото на инцидента и извършва непрекъснати замервания. Готовност, при необходимост, има и модул от 38-ми полк за химическа защита – Мусачево, в състав от 4 разузнавателни машини, 4 авторазливни станции, една станция за ликвидиране на последствията, снабдена с дезинфекционни душове.

Готовност за участие има и екип за извършване на химическо разузнаване на токсични и химични вещества. Няма опасност от обгазяване на района с отровни вещества, увериха от МО.

В радиус 5 км от инцидента има 5 бензиностанции. Двете бензиностанции на разклона са вече затворени, а третата непосредствено до склада с боеприпасите, четвъртата на входа на Ботунец, а петата до Кремиковци.

Вятърът на височина 10 м над Софийското поле в момента е слаб, 5-7 км в час, и духа от Изток-Югоизток. Това означава, че облакът с вредните частици от взривовете, ще се придвижва на запад-северозапад.

На височина 1.5 км вятърът също е слаб, север-северозападен, като до полунощ няма да променя съществено посоката си. Въз основа на този анализ може да приемем, че централната част на столицата, както и големите жилищни райони, не са заплашени от обгазяване, казаха метеоролози.

Съставът на взривните вещества основно е тротил и хексоген. При взривяване гамата на излъчваните вещества съдържа азотни окиси и въглероден диоксид, които при съществуващата метеорологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората, заявяват от МО.

Източник: БГНЕС, Министерство на отбраната

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg