71% от българите са песимисти за икономиката

998
71% от българите са песимисти за икономиката

През март има чувствителен ръст на икономическия песимизъм у хората показва проучване на „Галъп интернешънъл", проведено в периода 10 - 17 март 2011 г. Интервюирани са 1005 пълнолетни граждани.

На въпрос - „Според вас как се промени икономическото положение в страната през последните 12 месеца?", през март се отбелязва ръст от 12 пункта на онези, които смятат, че икономическото положение в страната се е влошило.

Песимисти в това отношение са 71 % от интервюираните. През последния месец спрямо февруари има чувствителен ръст на негативните оценки, които дават хората за материалното положение на домакинствата си.

През март 62 % казват, че положението в домакинството им е по-зле, в сравнение с февруари - 52 %.

Очакванията на хората за материалното им положение е да се влоши, като отново има 10 % увеличение - 41 % отговарят, че очакват влошаване.

Относно очакванията на цените на основните стоки едва 1 % са онези, които смятат, че в близките 2-3 месеца цените на основните стоки ще намаляват, а 86 % очакват цените да скочат.

През март има чувствително увеличение на относителния дял на онези, които смятат, че безработицата ще нараства. 52 % са отговорили, че очакват безработицата да нарасне, а само 7 % са оптимисти по този въпрос.

За сравнение през почти цялата 2010 г. очакванията за безработица са били тя да спада. „Сега може да кажем, че наченките на съзнание за излизане от кризата са заменени с трайна тревога", коментира Първан Симеонов от Галъп.

Индексът на самооценка на материалното положение е под нулата.

Като цяло 65 % смятат че България върви към по-лошо, а само 18 % са оптимисти за бъдещето на страната.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ani
# 0
20:03 | 24 March 2011
Икономиката върви в правилна посока но правителство и всички спират тотално необходимите реформи и така отлагат с години неизбежното като вкарват народа в мизерия за дълги години вместо да реформират и да се почне истинският растеж те ограничават всичко в тази държава
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg