8 март - Международният ден на жената

1022
8 март - Международният ден на жената

8 март е Международният на жената. "Светът възприема този ден като символ на политическата, културна и социална равнопоставеност на жените", посочва председателят на Комисията по права на жените и равенство на половете в Европейския парламент Anna Záborská (ЕНП-ЕД, Словакия). Членовете на тази комисия обясняват какво е значението на Международния ден на жената в техните страни.

Какво е положението на жените в Европа?

Определено може да се каже, че разликата в образованието между мъжете и жените се стопява, мъжете прекарват повече време у дома, а жените са по-добре представени в политиката… Но все още има какво да се желае по отношение на равенството на половете, посочват от Европейския парламент.

Edite Estrela (ПЕС, Португалия) смята, че въпреки постигнатия напредък, все още има много препятствия за преодоляване. "Жените продължават да страдат от различни видове дискриминация - в семейството, в работата, в политиката", посочва тя и уточнява, че "политиката все още е мъжко царство".

Според Zita Gurmai (ПЕС, Унгария) 8 март е денят, в който "жените от всички континенти, често разделени от национални граници и от етнически, езикови, политически, културни и икономически различия, се обединяват благодарение на този празник".

Различни държави - различни традиции

Празнични шествия, конференция, статии, телевизионни програми, семинари ... Това са обичайните за повечето държави прояви по случай 8 март.

Raül Romeva i Rueda (Зелени/ЕСА, Испания) подчертава: "През тази година в Испания вниманието ще бъде насочено към три проблема - борбата срещу насилието, упражнявано върху жени, реформата на законодателството относно абортите и различията в заплащането".

В страните от Източна Европа 8 март понякога се асоциира с периода на комунистическите режими. Anna Záborská посочва, че в родната й Словакия Международният ден на жената се възприема от мнозина като наследство от тоталитарното минало. "Въпреки че напоследък празникът изживява своя "ренесанс", най-вече сред по-възрастното поколение, този ден не се празнува така масово, както по време на стария режим. Тогава той бе използван като едно от основните средства за пропаганда", отбелязва тя.

Мъжете и 8 март

Според Eva-Britt Svensson (ЕОЛ/СЛЗ, Швеция) все повече мъже започват да подкрепят политиката в областта на равенството на половете.

Zita Gurmai уточнява, че в някои страни, включително и в Унгария, мъжете подаряват цветя - кокичета и карамфили - на своите приятелки, колежки, съпруги и дъщери. "Сигурна съм, че съпругът ми и двамата ми синове ще помислят за мен и ще ми направят малък подарък. Разбира се, за мен тяхната любов е най-важният подарък", споделя тя.

Международният ден на жената в Европейския парламент

Комисията по права на жените и равенство на половете организира две конференции по случай 8 март. Едната бе посветена на ролята на жените в междукултурния диалог, а другата - на политиката на равенство на половете в парламентарната дейност.

Всяка година Европейският парламент награждава членове на своя персонал за заслуги в областта на равенството и многообразието, за да насърчи добрите практики и да възнагради усилията в тази област. Тазгодишните победители ще бъдат обявени на 11 март.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg