8 нови линии ще има софийското метро до края на 2015 Г.

5137
8 нови линии ще има софийското метро до края на 2015 Г.

Столична община и Европейската инвестиционна банка подписаха договор за заем в размер на 50 млн. евро. Това съобщи вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Михай Танасеску. „Този заем е изключително важен за гражданите на София. Това е нашият четвърти договор със Столична община, като до момента сме отпуснали на общината 230 млн. евро и ще продължим да работим със Столична община”, добави Танасеску.

Заемът ще финансира програма за транспортна инфраструктура включително дейности по изграждане и рехабилитация в София в периода 2013 – 2016 година. Заемът ще подкрепи конструкция, реконструкция, разширяване и рехабилитация на общо 56 км пътна мрежа. Той включва и модернизация на 8 км трамвайни линии.

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка участва и в инспекция на работата по изграждането на метрото в квартал „Младост” заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова.


"До края на годината трябва да започне строителството на продължението на метролинията по бул. „Черни връх” до бул. „Сребърна”, а във втората половина на 2015 година, трябва да бъде пуснат участъкът към квартал „Младост”. До края на 2015 година, в София трябва да имаме повече от 8 км нови метролинии", каза  Фандъкова, предаде „Фокус”.

Показахме на вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Михай Танасеску някои от обектите, които се финансират със средства на банката – кръстовището на Телевизионна кула, повозихме се на метрото в частта, финансирана от банката”, добави кметът Фандъкова.

Прави се реконструкция на булевардите. Следващото лято трябва да са готови разширението и цялостната реконструкция на бул. „Александър Малинов”, бул. „Кръстьо Пастухов” и ул. „Обиколна” в квартал „Дружба”. Общо, повече от 4 км нови булеварди ще изградим заедно със строителството на тези два участъка на метрото”, каза още столичният кмет.

"Кметът на столицата ни показа - къде са отишли нашите средства. Изключително съм впечатлен от това, което виждам. Убеден съм, че проектът между Столична община и Европейската инвестиционна банка, специално за метрото, ще бъде в полза на гражданите, и ще доведе до повишаване качеството на живот. Един от бъдещите проекти, който обсъдихме, е енергийната ефективност на сградите. Смятаме, че това е важен въпрос за София, и ще се опитаме да го финализираме успешно. Ще продължим да работим и по проекта за управление на отпадъците. Обсъдихме също така и проект за „Топлофикация” София. Ще се опитаме да доведем този сложен проблем до край", каза Михай Танасеску.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че за метрото, за построяването на двете линии и продължаването на първите, ЕИБ е предоставила 105 млн. евро. Към тях Столична община е добавила повече от два пъти безвъзмездни европейски средства. „Изпълнението на дейностите в „Младост” до Бизнес-парка към този момент, е около 25%, до аерогарата са изпълнени 37%. Имаме уверение, че работата върви по график. В първата половина на 2015 г. трябва да бъдат завършени и двата участъка на метрото”, посочи Йорданка Фандъкова.

Вицепрезидентът на ЕИБ Михай Танасеску обясни, че банката е подписала със Столична община, договор за 50 млн. евро за рехалибилитация на улици в София. „Това е нашият четвърти договор със Столична община, като до момента сме отпуснали на общината 230 млн. евро, каза още Михай Танасеску.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg