80% от такса смет в София е събрана

650
80% от такса смет в София е събрана

Общо 80 процента от такса "Смет" в София са събрани за тази година, съобщи пред журналисти и. д. кметът Минко Герджиков. Причината за искането за заем от пет милиона лева от общината е необходимостта от авансови средства за осигуряването на материалите за зимно почистване и подготовката на техниката за това.

През следващата седмица Столичната община и Столичният инспекторат ще проверят готовността на фирмите за зимно почистване, каза Герджиков. Амбицията е да има видимо подобряване и на дейностите по зимното почистване, добави той.

По думите му събирането на такса "Смет" е ритмично, като от постъпилите 26 млн. лева стари вземания, 16 млн. лева са от тази такса. До момента са изплатени всички средства до края на август на почистващите фирми в столицата, посочи Герджиков.

Всички постъпления от такса "Смет" до момента са изразходвани за дейностите по осигуряване на чистота, посочи той.

Столичната община няма притеснение, че може да не осигури разплащанията по заема от Специализирания общински приватизационен фонд, тъй като получава приходите си ритмично.

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов посочи, че е необходимо време за преговори по условията в подписаните през 2007 г. договори с мобилните оператори за възможността паркирането в "Синя зона" да се заплаща с кратки съобщения. Той уточни, че днес съветниците са приели удължаване на срока на договорите по тази причина. Преди две години не се е предполагало, че тази услуга ще придобие популярност, добави Иванов.

В момента дружеството "Паркиране и мобилност" получава от стойността на едно кратко съобщение 0.79 лева, а мобилният оператор - 0.13 лева, плюс сума според тарифния план на абоната.

При условие, че всеки месец има един милион паркирания с кратки съобщения, този въпрос трябва да се преразгледа, тъй като иначе излиза, че сме отдали на мобилните оператори 20 процента от "Синя зона" на концесия, коментира Иванов.

Случаят с дружеството "Пазари-Възраждане" е конкретен повод, иначе имаме готовност да сменяме всеки път директор, който си позволява да нарушава общински наредби със задължителен, а не с уведомителен характер, каза Иванов. Дружеството не може да бъде върнато изцяло на общината, тъй като има държавна гаранция за заемите му и е необходимо да има държавен дял в него, поясни Иванов.

Анализът, който направихме за подлезите, охранявани до момента от дружеството "Егида", сочи, че приходите от тези подлези с възможност за търговска дейност покриват между 50 и 60 процента от разходите за експлоатацията им, каза председателят на СОС. Необходими са 15 млн. лева за подобряването на състоянието на подлезите, а максималните приходи са 1-1.1 млн. лева. Търсим решение, може подлезите да бъдат затваряни през нощта от 23.00 ч. до 4.00 ч., посочи Иванов.

Смятаме, че ако "Топлофикация - София" се приватизира, парите трябва да постъпят в града, затова настояваме за връщането на дружеството към общината, добави той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg