800 лв. струва една година осигурителен стаж

1928
800 лв. струва една година осигурителен стаж

За да си купиш една година осигурителен стаж през 2010 г., трябва да дадеш 806.4 лв. Закупеният стаж не влияе на размера на пенсията. Това установи БТА по повод интереса на хората в предпенсионна възраст от възможността за купуване на стаж.

През 2009 г. 1410 висшисти са си купили стаж за времето на следването им при план за годината 1250 души, показват данните от отчета на НОИ.

За първите четири месеца на 2010 г. закупилите стаж за следването си са били 139 души. През цялата 2008 г. 822 висшисти са закупили стаж, сочат данните.

От НОИ информират, че през 2008 г. са купени средно 29.60 месеца осигурителен стаж, а през 2009 г. - над 34 месеца.

С намерението да се повиши изискуемият осигурителен стаж за пенсиониране с три години от 1 юли догодина все по-актуален става въпросът за закупуване на стажа. От тази дата се очаква мъжете да се пенсионират при 40 години осигурителен стаж, а жените - при 37 години при запазване на необходимата възраст за пенсиониране - 63 години за мъжете и 60 години за жените.

Предвидена е възможност за пенсиониране при навършена възраст, но недостигащ стаж, но с 2.4% по-малко пари за всяка година недостигащ стаж.

От покупката на стаж ще могат да се възползват само тези, на които не им достигат три години осигурителен стаж, заяви неотдавна управителят на НОИ Христина Митрева.

Възможността за закупуване на стаж според сегашното законодателство важи до 31 декември 2015 г. С предстоящата реформа тези условия обаче могат да бъдат променени. Закупеният стаж не променя индивидуалния коефициент във формулата за изчисляване на пенсията и оттам не влияе на размера на пенсията.

Висшистите и полувисшистите могат да "откупят" цялото или част от времето, през което са се обучавали. Те нямат право да плащат разсрочено стажа чрез удръжки от пенсията, а внасят парите наведнъж или на няколко пъти по банков път.

Завършилите в чужбина също могат да закупят осигурителен стаж за времето на следването си, ако не са работили през този период. Те също подават заявление в териториалните поделения на НОИ.

Желанието да се закупи недостигащ стаж се вписва в заявление за пенсиониране. НОИ пресмята колко са недостигащите години работа. Сумата, която трябва да се плати за тях, може да бъде внесена по банков път или да се правят ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия.

При недостигащ осигурителен стаж до 3 години, периодите за разсрочено плащане могат да се определят до 5 години, а ако недостигащият осигурителен стаж е от 3 до 5 години - периодите за разсрочено плащане могат да се определят до 8 години, уточняват експертите.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

майска
# 0
12:07 | 8 July 2010
И от къде да ги взема тия пари да си платя висшето образование? Не стига, че професията ви е такава, че непрекъснато съм без работа...Питам агенцията по заетостта къде са програмите за бизнес на безработни, те ми отговарят, че това е програма на Масларова, за която няма пари...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg