800 милиона евро годишно идват на Балканите по програми на Европейския съюз

399
800 милиона евро годишно идват на Балканите по програми на Европейския съюз

800 милиона евро годишно идват на Балканите по програми на Европейския съюз. Това каза днес Ян Трусжински, заместник – генерален директор на Генерална дирекция „Разширяване” на ЕС на Срещата на министрите на отбраната от Югоизточна Европа в София, предаде БНР. По думите му 150-200 милиона евро пък се дават годишно за програми за сигурност и стабилност. Това прави най-висок дял на средства на глава от населението, отпускани от ЕС, или 30 евро на човек.

Според Трусжински трябва да се насърчава европейската перспектива. Косово е необходимо да покаже ангажираност към демокрацията и спокойствието в етническото общество. Той каза, че европейските страни са готови да помогнат и да подкрепят процесите в региона. Надявам се Сърбия да има воля за стабилност, повечето от гражданите искат страната им да влезе в ЕС и се надявам правителството да уважи искането им, каза още Трусжински.

Европейският съюз ще увеличава работата си по подкрепа на развитието на демократичните процеси. Това е най-добрият подход да укрепим видимостта и общото доверие в европейската перспектива, каза още Трусжински. Според него 2008 г. може да бъде ключова за преговорите на Хърватска за членство в ЕС, ако работи по законите си за корупция, законите си за лова и риболова.

За Македония тази година също може да е ключова, ако промени законите си за корупцията и полицията. Албания и Черна гора трябва да работят по реформите си решително, каза още той. Босна и Херцеговина са евентуални кандидати. Ще бъдат увеличени средствата за развитие на гражданското общество, стъпките за сътрудничество в областта на културата, допълни Трусжински.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg