81 опасни микроязовира дебнат в пороите

820
81 опасни микроязовира дебнат в пороите

© Pixabay

81 опасни микроязовира ни дебнат в пороите. Това сочат данните от направените проверки от началото на годината от екипи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) на близо 3000 изкуствени водоема в страната.

От агенцията отчитат направени 1506 самостоятелни инспекции, а останалите над 1400 са били съвместни с Областните комисии по региони и с други институции, съобщава вестник "Монитор".

На въпросните опасни 81 водоема е установено нарушение на технологичната и конструктивна сигурност на язовирните стени и съоръженията към тях и са дадени предписания за контролирано изпразване. Най-много такива язовири има в областите Благоевград, Монтана, Бургас и Хасково.

Отделно има подадени 33 заявления за извеждане от експлоатация или ликвидация на язовирни стени и съоръженията към тях и предстои процедура по извеждането им, при спазване на действащата нормативна уредба.

В резултат на инспекциите са издадени 1582 предписания за проблеми с техническата документация на водоемите и 2053 за осъществяване на безопасна техническа експлоатация.

Сред най-честите нарушения са неработещи механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храстовидна растителност по съоръженията и/или по откосите на язовирните стени, което води до рискове за устойчивостта на насипите и съоръженията. От ДАМТН уточняват, че големият брой на предписанията се дължи на това, че за всеки детайл се дава отделно предписание.

Освен занемарената поддръжка, проблем е и липсата на достатъчно достатъчно подготвен персонал, който следи на място за състоянието на по-малките язовири и нивата на водата в тях. От метрологията уверяват, че проблемът може да бъде преодолян съвместно с висшите учебни заведения.

Според ДАМТН проблемът можел частично да бъде преодолян с приемане на промените в Закона за водите и подзаконовата нормативна уредба, които разработихме.

С тях се предлага да се въведе категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената, като по този начин ще се освободи административен капацитет за много по-засилен контрол на по-проблемните и тези със сериозни обеми и ще отпаднат част от изискванията за малките водоеми.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...