81 опасни микроязовира дебнат в пороите

767
81 опасни микроязовира дебнат в пороите

© Pixabay

81 опасни микроязовира ни дебнат в пороите. Това сочат данните от направените проверки от началото на годината от екипи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) на близо 3000 изкуствени водоема в страната.

От агенцията отчитат направени 1506 самостоятелни инспекции, а останалите над 1400 са били съвместни с Областните комисии по региони и с други институции, съобщава вестник "Монитор".

На въпросните опасни 81 водоема е установено нарушение на технологичната и конструктивна сигурност на язовирните стени и съоръженията към тях и са дадени предписания за контролирано изпразване. Най-много такива язовири има в областите Благоевград, Монтана, Бургас и Хасково.

Отделно има подадени 33 заявления за извеждане от експлоатация или ликвидация на язовирни стени и съоръженията към тях и предстои процедура по извеждането им, при спазване на действащата нормативна уредба.

В резултат на инспекциите са издадени 1582 предписания за проблеми с техническата документация на водоемите и 2053 за осъществяване на безопасна техническа експлоатация.

Сред най-честите нарушения са неработещи механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храстовидна растителност по съоръженията и/или по откосите на язовирните стени, което води до рискове за устойчивостта на насипите и съоръженията. От ДАМТН уточняват, че големият брой на предписанията се дължи на това, че за всеки детайл се дава отделно предписание.

Освен занемарената поддръжка, проблем е и липсата на достатъчно достатъчно подготвен персонал, който следи на място за състоянието на по-малките язовири и нивата на водата в тях. От метрологията уверяват, че проблемът може да бъде преодолян съвместно с висшите учебни заведения.

Според ДАМТН проблемът можел частично да бъде преодолян с приемане на промените в Закона за водите и подзаконовата нормативна уредба, които разработихме.

С тях се предлага да се въведе категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената, като по този начин ще се освободи административен капацитет за много по-засилен контрол на по-проблемните и тези със сериозни обеми и ще отпаднат част от изискванията за малките водоеми.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg