838 мостри в националния конкурс за най-качествени вина, ракии и бренди

1021
838 мостри в националния конкурс за най-качествени вина, ракии и бренди

49 фирми са представили 838 проби за Националните дегустации за вина, ракии и винено бренди, стана ясно на пресконференция на Националната лозаро-винарска камара, която е организатор на надпреварата. Най-престижният в България конкурс за вина и спиртни напитки стартира на 2 март в Международен панаир Пловдив и ще продължи до 10 март.

Той предшества Международната изложба за лозарство и винарство, която ще се състои от 26 до 29 март и където победителите ще бъдат обявени на традиционния бал „Вино и любов, любов и вино”. На „Винария 2008“ Франция за първи път ще участва и с вина, съобщиха от Международен панаир Пловдив.

В тазгодишното издание на Националните дегустации мострите са с 86 повече от предишното. 747 са претендентите в раздел „Вина”, 91 са пробите от ракии и винено бренди. През 2007 г. общият брой е бил 757 – 657 вина и 97 ракии и бренди. За всяка представена проба производителите трябва да имат в наличност 5000 литра от съответното вино, а това установява комисията, която взима мострите.

Дебют на конкурса правят 7 фирми. С най-голям брой вина се представят „Черноморско злато” - Поморие, „Катаржина естейт” - Свиленград, „ЛВК – Винпром” - Търговище.

Новост в тазгодишните дегустации е, че вината ще се оценяват от две комисии, съставени от председател и 10 енолози. Едната ще тества пробите с четен кодов номер, а другата – с нечетен. Съставите на комисиите ще се определят всеки ден чрез жребий. Това съобщи доц. д-р Пламен Моллов, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). „Критериите са толкова високи и стриктни, колкото и изискванията на комисиите в международните конкурси. Те дават обективна представа за качествата на представените напитки. Затова Националните дегустации с право може да се нарекат конкурс за българските винени „Оскар”-и”, заяви той.

За да бъде класирането обективно, се използва специален софтуер. Всеки дегустатор има миникомпютър и собствен ПИН-код за достъп в системата, където вписва своите оценки, обясни Лилия Стоилова, главен секретар на камарата. След като оценките са вкарани в системата, няма начин да бъдат коригирани и това гарантира обективността на конкурса, подчерта Пламен Моллов. Резултатите остават в пълна тайна до момента на обявяването на класацията на бала, добави той.

Вината се оценяват по 100-бална система. Те се състезават в 4 групи – бели и червени вина от стара реколта, бели и червени вина от новата реколта. Най-престижната награда е „Златен ритон“, учредена от Международен панаир Пловдив. Тя се присъжда на онези, които съберат над 85 точки. Вината, получили оценка над 84 точки, получават златен медал, от 82 до 83.9999 – сребърен медал, от 80 до 81.9999 – бронзов медал.

Ракиите и виненото бренди се класират по 5-бална система, като за спечелване на Голям Златен медал е необходим резултат от 4.50 точки. Новост тази година е, че се увеличава броят на дегустаторите в съответните комисии. За ракиите те вече са 9, вместо 7, а за брендито от 5 стават 7.

В България са регистрирани 270 производители на вино, които годишно пускат на пазара около 200 милиона литра. От тях около 30% остават в страната, а останалото се изнася. През 2007 г. близо 35 млн. литра са отишли в Европейския съюз, 81 млн. литра – в държави извън него, каза Пламен Моллов. 2/3 от общия износ се падат на Русия, където българските вина вече имат най-голям пазарен дял – 25%.

Целта ни е да разширим присъствието на качествени български вина в Европейския съюз и да увеличим износа на нови пазари извън него, заяви председателят на НЛВК. Пазарни ниши се търсят в Азия – основно Китай, Корея и Япония, в бившите републики от СССР и в други държави.

От 2009 г. започва усвояването на средствата от така наречените национални пакети, по които България ще разполага със 166 милиона евро за 7 години, съобщи той. Според Пламен Моллов основните приоритети ще бъдат обновяването на лозята, модернизирането на избите и промоцията на български вина в чужбина, за която ще бъде отделена значителна част от средствата.

В момента комисия, съставена от представители на НЛВК, Министерството на земеделието и продоволствието, Института по винарство и Разплащателната агенция, конкретизира прилагането на мерките от националните пакети у нас. Тя разработва варианти за приоритетите и сумите по години. Окончателният доклад трябва да бъде готов до края на март, очакваме Европейската комисия да го утвърди до август и от 2009 г. да започнем работа, заяви Пламен Моллов. НЛВК вече е направила филм, който представя историята и традициите на българското вино, добави той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...