860 000 инвалидни пенсии се получават у нас

918
860 000 инвалидни пенсии се получават у нас

Трябва да има по-високи доходи от труд и по-голяма заетост, за да може хората да получават по-високи пенсии, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на кръгла маса за пенсионната система днес в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Ще има стимули за частните пенсионни фондове на хората, които се осигуряват в тях, чрез данъчни преференции, каза министър Младенов. Разширяване обхватът на осигурените лица е част от мерките, които той представи по време на срещата. През последните няколко месеца се наблюдава тенденция на увеличаване процента на хората, които работят в сивата икономика без трудови договори, заяви министър Младенов.

Той посочи, че само през миналата седмица има 70 работника без трудови договори, като работодателите са санкционирани за всеки от случаите по 15 000 лева.

Проверките в цялата страна за наличието на трудови договори във всички браншове и отрасли ще продължат, обяви министър Младенов. Осигурителният принос на хората е изключително важен от тук нататък, каза министър Младенов, за да върнем доверието в пенсионната система. Сред другите обсъждани мерки са намаляване случаите на ранно пенсиониране и строгият контрол по отношение отпускането на инвалидните пенсии, уточни министър Младенов и посочи, че през годините този проблем се задълбочава.

Действително инвалидни пенсии не получават само хората, които имат нужда от това, заяви той и добави, че не може в България да се получават 860 000 инвалидни пенсии. Кръглите маси за обсъждане на предлаганите мерки в пенсионната реформа продължават в цялата страна.

Целта е да представим пред представителите на бизнеса, на синдикатите, на хората във всяка област какви са аспектите за пенсионната реформа и да чуем тяхното мнение, обясни на дискусията министър Младенов. Той заяви, че има консенсус, че е крайно време да се направят реформите в пенсионната система, за да стане тя финансово устойчива, каквато не е в момента.

Голяма част от плащанията за пенсии се правят от държавния бюджет, чрез данъци, а не чрез социално-осигурителни вноски, каквато е нормалната практика, обясни министър Младенов. В дискусията в Пловдив участва областният управител Иван Тотев, депутати на ПП на ГЕРБ от областта представители на НОИ, на Консултативния съвет по пенсионна реформа, на работодатели и на синдикати.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg