90% от софиянци искат премахване на паметника пред НДК

1438
90% от софиянци искат премахване на паметника пред НДК

В анкета 90% от софиянци искат премахване на паметника пред НДК. Това съобщиха от сдружението "Архитекти за София".

В част от мненията има идея той да се разруши и на негово място да се направи паметник на Хан Аспарух. В зоната на пространството около НДК може да се разположат хамаци и продажба на кафе за майките, да се обособят кътчета за карти и шах за по-възрастните. Може да се помисли и за постоянна сцена за изпълнители, обобщи предложенията на специалисти и граждани арх. Димитър Паскалев от сдружението.

Младите архитекти представиха и сайта за идеи и дебати за бъдещето на столицата - www.sofia2020.bg . 458 броя анкети от софиянци са събрали те за 16 дни по отношение на предложенията за оживяване на пространството около НДК. И като резултат от анализа на анкетата - 25% от гражданите на столицата биха дарили сума за такъв проект, 67% са заявили, че прекрояването на пространството е грижа на общината, а 51% от тях са за форма на публично-частно партньорство.

Ето част от идеите: около "топките", непосредствено пред главния вход може да се прави фестивал на цветята и да е средище, базар за представяне на произведения на изкуството. Има възможности и за улично изкуство за краткотрайни събития - сцени с конкурси за танго, например. Може да се направят зелен детски лабиринт, скейтърска рампа, "пееща гора", шезлонги с място за полягане, допълни идеите арх. Емилия Николова, член на УС на сдружението. Част от визията може да бъде и Лунапарк с виенско колело.

Все още е въпрос на дискусия дали около НДК пространството трябва да е подчинено на културните прояви или на атракциите, дали да има павилион на науката за по-любознателните, признават младите архитекти. Обект на размишления, предложения и дебати, в които са въвлечени или инициирани от архитектите са и пространствата на Борисовата градина.

Стратегия за развитие на обществените пространства на София са изготвили арх. Димитър Паскалев и Елена Мадисън като резултат от поредица събития и срещи, които от сдружение "Архитекти за София" са инициирали през юни 2011 г. на тема: "Обществените пространства на София - като генератор на култура, икономика и социална ангажираност". Елена Мадисън е урбанист от Проект за публични пространства /PPS/, Ню Йорк, която е гост и лектор на инициативата. PPS има 35 г. опит в областта на възстановяване и развитие на публични пространства в САЩ, Западна Европа, Азия и напоследък с проекти в Източна Европа.

Партньорите са направили и кръгла маса по проблема в столичния общински съвет. В дебатите и разговорите е проличала нагласата, че градът е зелен и прекрасен, но е имало и настроения, че повече от това не може да се направи. Друга част от хората твърдят, че градските пространства не са развивани последните 20-30 г.

Любопитна е била тезата за създаване на нестопански организации, които да поддържат парковете, както е в САЩ например. Те имат за парковете си туристическа карта, сайтове, график на събитията, организирани в тях. Тези организации са спонсорирани от бизнеса, работят с местните общности, подпомагани са от общините. При тях утвърдена практика е да се поставят свободни дървени столчета, които могат да се преместят на всяко място в парка и интересното е, че те не се крадат, разказаха специалистите от "Архитекти за София".

Трябва да се идентифицират общественозначимите места в градската среда, да се открият естествените пешеходни връзки и потоци между тях, е записано в стратегията. Обществените пространства са известни и с техните положителни икономически приноси и са сигурен път към подобряването на качеството на живот. Защото оживяването на площадите и улиците в комерсиалните пространства повишава пазарната активност, често довежда до повишаване на цените на недвижимите имоти в близост до тях, задържа младите, дава тласък на туристическия интерес.

80% от успеха на обществените пространства е в тяхното управление и поддръжка. Не е без значение привличането на бъдещите потребители в процеса на решения и поддръжка на обществената среда, пише в стратегията. Според авторите трябва да бъде предизвикано и доброволчеството, което има силен социализиращ ефект.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...