900 лв за литър дезинфектант: Синдикатите искат фиксирани цени

2523
900 лв за литър дезинфектант: Синдикатите искат фиксирани цени

© Pixabay

Въвеждане на максимално допустими цени на дезинфектантите - за нова настояват синдикатите. Техни представители се срещнаха с президента Румен Радев.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров оповести случай, при който си е купил 50 мл дезинфекциращ гел за 15 лв, а на негова позната са поискали 900 лв за един литър.

Според него предпазни средства трябва да има не само в болниците, но и на летища, авто и железопътни гари, както и в транспортните средства.


Синдикатите настояват още държавата да гарантира поне 60% от заплатите на работниците.

От КНСБ искат изменения в кодекса, които да гарантират заплащането на възнаграждението на работника поне от 60% не само за един месец.

Перспективите, пред които сме изправени, по никакъв начин не вещаят скорошно излизане от тази ситуация или нейното подобряване най-малкото, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по време на срещата на синдикатите с президента Румен Радев.

Говори се основно за малък и среден бизнес, за които притесненията със сигурност са основателни, но започваме да получаваме индикации за проблеми и в големия, и в огромния бизнес.

Вижте 16-те мерки, които предлага КРИБ за облекчение на бизнесаСред основните предложения са промяна на сроковете за декларане, плащане и изпълнение на финансови задължения

Има индикации, че в рамките на нарушените вериги на доставки пред криза са изправени големи и огромни предприятия в някои моноиндустриални региони, които вещаят допълнителни кризи от дори не само локално естество.

Разбирам отговорността на правителството да играе водеща роля в този процес и то да предлага идеи и подходи за решение. Практиката е показала, че този подход често е грешен, защото правителството не е в състояние да погледне един проблем от всички ъгли, каза още Манолов.

В големите предприятия на място въпросът може да бъде решен единствено и само през механизма на колективното договарянето и постигането на споразумение как да се излезе от една ситуация. В противен случаи рисковете стават много по-големи.

Не бива да забравяме какво ще стане, след като тази криза премине. Сега, когато ние лишим тези работници от отпуск, защото сега те трябва да не присъстват на работа, това значи ли, че те нямат право на почивка и на възстановяване на работната си сила.

Какво би казал туризмът по този въпрос, защото този сектор има пряко отношение към това, че немалко хора нямат да имат физическата възможност да ползват неговите услуги, попита Манолов.

В търсенето на решение на проблемите, не бива това да се прави на парче. Проблемът е много по-голям. Много е важно какво ще става след тази криза и какво мислим да правим по-нататък. Ние трябва да променим парадигмата, в която живеем, каза Манолов.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg