914 трудови злополуки довели до смърт за седем години

1060
914 трудови злополуки довели до смърт за седем години

За периода от 2000 до 2007 г. броят на трудовите злополуки довели до смърт е 914. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на национална конференция "Здравословни работни места. Оценка на риска на работното място".

Министърът отбеляза, че по данни на информационната система на НОИ се отчита устойчива тенденция за намаляване за анализирания период на броя на трудовите злополуки с около 40.4 на сто. Трудовите злополуки, довели до временна неработоспособност са 32 933.

Главна инспекция на труда е констатирала, че над 87 от предприятията изпълняват основните изисквания по Закона за безопасни условия на труд, каза министърът.

Преди началото на форума министърът каза пред журналисти, че след 1 юли следващата година ще се проведат преговори със социалните партньори и в зависимост от приходите в бюджета ще сенаправи новата политика по доходите и пенсиите. Мисля, че категорично се разбрахме в Националния съвет за тристранно сътрудничество за това, допълни министърът . Той бе помолен да коментира идеята за евентуално замразяване на заплати и пенсии.

В момента бюджетът се обсъжда между експерти на отделните министерства, както и от експерти на социалното и финансовото министерства, отбеляза Младенов и допълни, че в понеделник ще се състои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бюджетът ще бъде разгледан заедно със социалните партньори. Всичко е въпрос на преговори, ще се търсят най-добрите решения, за да може да се защитят голям брой от хората, които ще изпаднат в криза през следващата година, каза министърът. В отговор на въпрос той каза, че в неговото ведомство служителите няма да получат 13 заплата.

Председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов препоръча да има по-стриктен ред в работата с болничните, защото често пъти се открива, че те не са издадени по нормалния ред. Друго предложение на бизнеса е да се разработи с подкрепата на социалното министерство софтуер за електронно здравно досие на национално равнище, който да е достъпен от всички.

Източник: БТА; Снимка: БГНЕС 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg