95 общини събират незаконно такса за регистрация на търговски обекти

809
95 общини събират незаконно такса за регистрация на търговски обекти

95 общински администрации (36% от всичките 264 в страната) незаконно администрират регулаторен режим за регистрация на търговски обект. Този сигнал внесоха при главния прокурор Борис Велчев министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, съобщи правителствената информационна служба.

Този режим носи различни наименования в различните общини – например, „разрешение за упражняване на търговска дейност", „регистрация за упражняване на търговска дейност", „уведомление за упражняване на търговска дейност" и др. Във всичките му разновидности обаче той не е регламентиран в закон и не е предвидена законова делегация на общинските съвети да уреждат с подзаконов акт параметрите на посочената търговска дейност.

Във внесения сигнал до главния прокурор е представена подробна информация за статута на този регулаторен режим във всички общини. Справката показва, че в 169 общини такъв режим не се администрира (от тях в 140 не е имало изобщо, а в 29 е бил отменен през 2008 г.). В останалите 95 общини обаче той съществува.

Тежестта на режима е различна в различните общини. Независимо от наименованието му, на много места се предвижда такса (от 1.50 лв. до 250 лв.), предоставяне на значителен брой документи към заявлението, срок за извършване на регистрацията (от 1 ден до 30 дни) или издаване на разрешителното, дори глоби (от 2 лв. до 5000 лв.) в случай на неизпълнение на задължението за регистрация или за подаване на заявление за разрешение или за уведомление.

Администрирането на такъв регулаторен режим, независимо дали е с предвидени такси или не, означава допълнителна тежест за бизнеса, а също така и корупционен риск, посочват от Министерски съвет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg