А вас търсят ли ви по работа в почивните дни?

613
А вас търсят ли ви по работа в почивните дни?

© Pixabay

Близо една пета от наетите служители в Европейския съюз твърдят, че им се случва да ги търсят по работа в почивните дни и в извънработно време.

При мъжете това се случва по-често (при 20% от анкетираните), докато при жените делът е около 14%, показват данните на Евростат.

Стастиката обхваща случаите, в които служителите са получавали обаждане или имейл от прекия си ръководител с молба да изпълнят определен служебен ангажимент, като условието е това да се е случвало няколко пъти, без да се взимат предвид еднократните случаи.

В разпределението по икономически сектори се оказва, че на работещите в сферата на недвижимите имоти най-често им се случва да работят извънредно. При тях делът на обажданията по работа в почивните дни или в извънработно време е средно 18%.


В информационния и телекомуникационния сектор това става с 15% от служителите, докато в сферата на услугите като цяло той е 14%.

В разпределението по професионални позиции мениджърите са най-потърпевши от практиката да ги търсят по служебни въпроси извън работно време. Цели 28% от хората на мениджърски позиции са попадали в такива ситуации.

Източник: Евростат

Във всички икономически сектори и на всички нива в корпоративната йерархия обаче мъжете се оплакват по-често от това, че ги търсят по работа в почивните дни.

Най-голяма е разликата между половете в сектора на изкуствата и развлекателните дейности (17% за мъжете и 9% за жените), както и във финансовия сектор (15% при мъжете и 7% при жените).

При служителите на мениджърски позиции се оказва, че служебните обаждания извън работно време "тормозят" 30% от мъжете и 22% от дамите, показват още данните на Евростат.

Източник: Евростат

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg