Административният съд в София отмени новия размер на данъка върху МПС

588
Административният съд в София отмени новия размер на данъка върху МПС

Административен съд - София обяви решението си по делото за Наредбата за определяне размера на местните данъци на Столичния общински съвет, съобщи пресцентърът на съда.
Според съобщението съдът приема, че жалбата срещу чл. 41 от наредбата, която засяга данъка върху леките автомоли в Столичната община, следва да се обяви за нищожна, тъй като е незаконосъобразна и практически неприложима.

Съдът приема още, че действията на СОС на 6 март 2008 г. са извършени при изчерпана времева компетентност и в нарушение на предвидената в закона процедура.

"Продължаването на заседанието на тази дата не може да доведе до т. нар. спиране на часовника, каквато процедура в правото не съществува", се посочва в решението.

С решението си съдът отменя също така няколко разпоредби на Наредбата, като е приел, че с определянето на данък извън минималните и максималните граници, предвидени в Закона за местните данъци и такси, СОС е излязъл извън рамките на предоставените му правомощия.

След обявяването на нищожността и отмяната на посочените разпоредби гражданите ще плащат минималните размери на данъците, предвидени в закона, съобщават от пресцентъра на Административния съд в София.

Дело номер 2051/2008 г. срещу по-високите данъци в София е образувано по жалби на гражданите Добри Божилов и Тодор Тодоров срещу Наредбата за определяне на размера на местните данъци, приета от Столичния общински съвет. Към делото е присъединена и жалбата, подадена от областния управител на София Тодор Модев.

На 18 март 2008 г. Софийската градска прокуратура внесе в съда протест срещу наредбата на СОС, но след няколко часа протестът беше оттеглен.

С оспорената Наредба се уреждат детайлно видовете и размера на местните данъци: върху недвижимите имоти, върху наследствата, при придобиване на имущества по дарение или по възмезден начин, върху превозните средства, патентен данък, както и начинът и срокът за плащането на данъците от гражданите.

Решението на Административен съд София-град не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, се казва още в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg