Адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители ще продължат да начисляват ДДС

473
Адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители ще продължат да начисляват ДДС

Адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители ще останат регистрирани по Закона да данък върху добавената стойност, като се запазва и задължението им да начисляват ДДС, съобщават от Националната агенция по приходите.

Всички лица, упражняващи свободни професии като лекари, стоматолози, журналисти, архитекти, включително адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители, са данъчно задължени лица по смисъла на закона, е записано в указание на изпълнителния директор на НАП Мария Мургина.

Упражняващите свободни професии осъществяват независима икономическа дейност и според разпоредбите на ЗДДС, подлежат на регистрация по закона при достигане на задължителния оборот от 50 000 лева, е записано в указанието.

Това означава, че режимът на облагане с ДДС не се променя за всички физически лица, които упражняват свободни професии след приемането на решение 7 на Конституционния съд, с което бяха отменени някои разпоредби на действащия Закон за ДДС.

Започналите процедури по регистрация по ДДС на адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители ще бъдат довършени по досегашния ред. Указанието за прилагане на закона за ДДС е публикувано в сайта на НАП и е изпратено до Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара и Камарата на частните съдебни изпълнители.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg