АЕЕ препоръча инвестиции в средства за по-висока енергийна ефектовност

537
АЕЕ препоръча инвестиции в средства за по-висока енергийна ефектовност

Още през лятото е добре да се помисли за най-подходящите средства за отопление, които ще гарантират топлинен комфорт на приемлива цена през зимните дни, съветват от Агенцията по енергийна ефективност (АЕЕ). От агенцията препоръчват инвестиции в алтернативни начини на отопление, топлинна изолация и ползване на нощната електроенергия.

Поставянето на изолация върху външните и вътрешните стени в жилището ще повиши температурата в помещението с 2 градуса, уточняват от АЕЕ. Най-ефективна е изолацията върху външните северни стени. Цената на качествената външна топлоизолация на фасадните стени е в рамките на 40-50 лв. за кв. м.

Ако прозорците се уплътнят с гумени, дунапренови или металниленти, вътрешната температура ще се повиши с 1-3 градуса, изчисляват специалисти. Най-прецизно е уплътняването на фугите с течен силикон, който се поставя преди затварянето на прозореца и се втвърдява след това. За да не се залепи върху рамката, може да се постави изолираща лента.

Правилното боравене с домакински уреди спестява значителни средства от месечна сметка за ток. От АЕЕ препоръчват да се използва фурната при количество на храната над 1.5 кг., а при по-малък обем - електрическа тенджера или скара. При използване на тенджери под налягане, се постигат 20 на сто икономии на електроенергия. Необходимо е температурата в хладилника да е настроена на 4-5 градуса, а в камерата за замразяване да е от -1 до -12 градуса, съветват от агенцията.

Все по-често природният газ навлиза като средство за отопление. Цената му е 58-65 лв/МВтч. Неговото широко приложение е свързано и с факта, че коефициентът на полезно действие на работещите с това гориво уреди е над 90 на сто, по данни на АЕЕ.

Електроенергията, в сравнение с останалите горива, може много точно да се регулира и измерва, което е сериозно предимство, спрямо централното отопление, посочват от Агенцията за енергийна ефективност. При използване на електрически печки за отопление, максимално добър ефект на отопление има, когато те са под прозорците, уточняват от АЕЕ.

Любителите на нетрадиционни форми на отопление е добре да се насочат към ползване на слънчевата енергия, допълват от агенцията. Тя може да се използва ефективно през периода
април-октомври за загряване на вода за битови нужди. Особено ефективно е нейното използване в туристически обекти, които се експлоатират през лятото. Слънчевата енергия има и значителни екологични предимства, защото употребата й не е свързана с емисии на вредни вещества и парникови газове, допълват от АЕЕ.

От там твърдят, че използването на мазут създава значителни екологични проблеми, заради голямото съдържание на сяра в него. Цената на този вид гориво е над 70 лв/МВтч. Мазутът може да се използва само в големи и мощни котелни /над 1 МВт/, което го прави все по-малко употребяван в домакинствата.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...