АЕЦ „Козлодуй“ произвел 11.7 млн. MWh електроенергия за 4 г.

681
АЕЦ „Козлодуй“ произвел 11.7 млн. MWh електроенергия за 4 г.

Днес се навършват четири години от началото на либерализацията на електроенергийния пазар в страната. На тази дата АЕЦ “Козлодуй”, като първият официално регистриран търговски участник – категория “Производител”, осъществи първата сделка с електроенергия на пазара, припомнят от пресцентъра на атомната централа.

От отварянето на пазара през 2004 г. до края на август 2008 г., в рамките на сключените договори с привилегировани потребители и търговци и на определяните от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране квоти, атомната централа е предоставила 11.7 млн. MWh електроенергия по свободно договорени цени.

Годишният дял на реализираната на свободния пазар в страната нетна активна енергия от АЕЦ “Козлодуй” нарасна от 5.8% през 2005 г., до над 30% за периода януари – август 2008 г. Основната част от произведената в централата електроенергия се доставя за нуждите на регулирания пазар.

Убедителното присъствие и доказаните позиции на атомната централа като сигурен доставчик на електроенергия и предпочитан партньор бяха постигнати благодарение на конкурентната цена и надеждната работа на ядрените мощности. Тези резултати, заедно с натрупания през изминалите четири години опит в пазарни условия, са предпоставка да бъде запазено и занапред водещото присъствие на АЕЦ “Козлодуй” на свободния пазар на електроенергия в България.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg