АФП: Българите приветстват Брюксел, че ще накаже корумпираните в тяхната страна

423
АФП: Българите приветстват Брюксел, че ще накаже корумпираните в тяхната страна

Отчаяни от корупцията, която трови ежедневието им и задълбочава бедността, много българи приветстват Брюксел заради натиска, който упражнява върху правителството на социалиста Сергей Станишев чрез замразяването на стотици милиони от европейските фондове, посочва АФП.

"Щом европейските фондове ще изчезнат в бездънни джобове, нека Брюксел ги спре", заявява Бойка Найденова, козметичка от София, резюмирайки мисъл, която е широко популярна в най-бедната от 27-те страни. Близо 40% от българите подкрепят натиска на ЕС, придружен с финансови санкции, 28% са за натиск, но без спиране на фондове, а само 6% смятат, че борбата с престъпността и корупцията е вътрешен проблем, личи от анкета, извършена напоследък от института Алфа Рисърч.

Според неокончателната версия на очаквания утре доклад на Еврокомисията за България Брюксел предвижда да блокира близо 600 милиона евро, предназначени за София по програма ФАР за възстановяване на икономиката. Освен тази санкция, вече е оповестено спирането на 365 милиона евро по няколко предприсъединителни програми. И още нещо - стартирането на програмата Транспорт и регионална инфраструктура, по която София би трябвало да получи от ЕС 3 милиарда евро до 2013 г., е блокирано.

Първото замразяване на европейски пари беше през януари след разкритията за директора на правителствената агенция "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, който възлагал поръчки за стотици милиони евро на брат си. А според Европейското бюро за борба с измамите ОЛАФ бизнесменът Людмил Стойков, отговорен за отклоняването на 7.5 милиона евро от фондовете по програмата САПАРД за развитие на земеделието през 2005-2006 г., бил партньор на бивш заместник-външен министър, който се опитал да повлияе на разследването.

"Обществото определя санкциите на Брюксел като положителни", смята политологът Петър-Емил Митев. Според българите налагането на стриктни правила е едно от главните предимства на присъединяването на страната към ЕС от 2007 г., добавя той. Според публикуван миналата седмица сондаж на Евробарометър 73% от българите нямат доверие на своето правителство и цели 79% не вярват на парламента. Затова пък повече от половината (51%) се доверяват на Еврокомисията.

В очите на българите корупцията засяга не само високите сфери на властта, а и аспекти от тяхното ежедневие като здравеопазването, образованието, полицията и правосъдието. Според Алфа Рисърч 70% от българите смятат, че през последните години корупцията се е задълбочила. Докато нито един високопоставен ръководител не е в затвора, пресата приветства натиска на Брюксел.

"ЕС даде сигнал за контрареволюция", гласи заглавие на в."Сега" в намек на революцията в престъпността, до която доведе преходът към пазарна икономика, намерил израз в "европейски рекорди по инфлация и слаба покупателна способност, съпроводени със страх от ежедневната престъпност и отвращение от властта". Голяма част от българите одобряват замразяването на еврофондовете, но в същото време преките потърпевши, в това число 572 земеделски стопани, които разчитаха на програмата САПАРД, за да изплатят инвестиционни кредити, са заплашени от фалит. "Ние внесохме крави от Франция и техника от Германия, тъй като този проект беше одобрен за финансиране от фондовете по САПАРД. Със замразяването на фондовете сега ние трябва сами да погасяваме кредит от 1.9 милиона евро", заявява с тревога Стефан Личев, земеделски стопанин от Ямбол.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg