АФП: В селските райони в България само 2 %от домакинствата имат канализация

797
АФП: В селските райони в България само 2 %от домакинствата имат канализация

Двайсет милиона жители на Европейския съюз нямат достъп до санитарни инсталации и страдат от липса на хигиена със сериозни последици за здравето. Това предаде Франс прес, като се позова на експерти, участващи в Световната седмица на водата в Стокхолм.

42 процента от населението на България живее в селски райони, където само две на сто от домакинствата са свързани с канализация, съобщиха експертите. "В много училища в селските райони децата предпочитат да не ходят в тоалетните, защото са много мръсни," казва Диана Искрева от българската фондация "Земя завинаги".

По думите й последствията върху общественото здраве заради липсата на канализация са огромни, тъй като се замърсява както почвата, така и кладенците и други водни източници. Тази вода се използва от хората за пиене, готвене и миене и причинява болести като хепатит А и болест сред децата, която се дължи на високото ниво на нитрати във водата.

Според директива на ЕС от 1991 г. градове с население над 10 000 души са задължени да имат напълно функционираща канализационна система. Местните служители предпочитат да инвестират в инфраструктурата в градовете, за да спазят директивата.

 "Корупцията на политическата класа в България блокира парите, предназначени за най-бедните хора в селските райони," каза Искрева. Изграждането и поддържането на канализационни системи струва 80 евро годишно на жител в селските райони или сума, равна на две месечни пенсии на хората от тези райони. Затова те предпочитат да се лишат от канализация, добавя Диана Искрева.

В България и Словакия неправителствените организации са намерили друго решение - инсталиране на "сухи тоалетни", използвани в скандинавските страни.

В Румъния 10 милиона души живеят без канализация. В селата само 15 на сто от жителите имат течаща вода.

Страните от Източна Европа, които неотдавна се присъединиха към ЕС, са най-засегнати от тези проблеми, но те се срещат и в някои изолирани райони в Западна Европа, например във Франция и Ирландия, както и в средиземноморските страни. "Това е добре известно на политиците в Брюксел," каза Саша Габизон от неправителствената организация "Жени в Европа за общо бъдеще".

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg