Агенцията за храните проверява китайските ресторанти

1810
Агенцията за храните проверява китайските ресторанти

Незадоволителна хигиена, несъответствия в сградовия фонд и в оборудването - това са най-честите нарушения, констатирани при проверките на санитарните власти миналата година в китайските ресторанти в страната.

Според справката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от 2010 г., са проверени общо 146 китайски ресторанта. На 37 от тях са връчени предписания, а 30 са били глобени. Само една е издадената заповед за временно спиране на такъв обект, съобщиха от контролния орган.

Освен липсата на добра хигиена и проблеми с оборудването на сградовия фонд, в китайските ресторанти са констатирани и несъответствия при етикетирането. Често срещано е наличие на храни без идентификационна маркировка и етикетировка.

Липсват и записи по програмите за самоконтрол. При проверките миналата година са засечени и незаверени лични здравни книжки на служители.

В някои китайски ресторанти не са били разработени процедури за извършване на проследяемост на произвежданите продукти, не са спазвани и принципите на разделно съхранение на различните групи храни. Друг сериозен проблем е било неспазването на сроковете на реализация на готовите ястия.

Властите са установили и наличие на хранителни продукти с изтекъл срок на годност. На въпрос как клиентите на такива ресторанти могат да са сигурни, че продуктите в обекта не са с изтекъл срок на годност, от агенцията отговарят: „Всеки обект би трябвало да има въведени добри производствени и хигиенни практики. Входящите суровини се доставят с търговски документи, в които е описан производител, срок на годност, начин на съхранение, които се описват във входящ дневник в обекта. Във всеки обект трябва да има внедрена процедура за проследяемост".

Честотата на проверките на търговските обекти се извършва систематично на база оценка на риска. Оценка на риска се извършва на всеки един обект и в зависимост от това е честотата на проверките, допълват още от агенцията. На територията на град София регистрираните китайски ресторанти са 76, уточняват от БАБХ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg