АИАП: Налице са условия за запазване на високия ръст при доходите

674
АИАП: Налице са условия за запазване на високия ръст при доходите

През изминалата година доходите в страната отчетоха значителен номинален растеж от близо 20%. Налице са условия те да продължат да се повишават с високи темпове и през 2008 г., съобщиха за Profit.bg от Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП) към Министерството на финансите. От финансовия сайт се обърнахме до ведомството с редица въпроси, сред които бе и „Как ще се движат доходите на населението и инфлацията през 2008 г.?“

„Макар че динамиката на заплатите в частния сектор е трудно да бъде прогнозирана, очакванията за общата макроикономическа конюнктура у нас дават основания да се очаква запазване на високия растеж на заплатите в частния сектор на ниво от около 18 – 19%“, прогнозират от АИАП.

Според агенцията процентът би могъл да бъде дори още по-висок в някои експортно-ориентирани отрасли на търгуемия сектор, подложени на конкурентен натиск от страна на европейските търговски партньори.

По отношение развитието на заплатите в обществения сектор, трябва да се отбележи, че планираното повишение на заплатите в организациите на бюджетна издръжка от средата на годината ще допринесе за ръст на средната работна заплата в сектора, съобразен с очакваното нарастване на производителността на труда в икономиката – около 5.3% в реално изражение. Този факт няма да окаже проактивно влияние за нарастване на заплатите в частния сектор, допълват от АИАП.

Оттам уточниха, че постигнатият ръст на заплатите през 2007 г. е бил в резултат от съвкупното действие на няколко фактора. Сред тях основният е доброто икономическо развитие и нарасналата производителност на труда.

На пазара на труда обаче са се задълбочили проблемите с несъответствието между търсене и предлагане на квалифицирана работна сила, което е оказало натиск за повишаване на заплатите. Не на последно място, бързият темп на нарастване на доходите е бил повлиян и от присъединяването на страната ни към ЕС.

„Когато се говори за очакванията ни за инфлацията през настоящата година, трябва да се има предвид кои фактори очакваме да имат основно значение за динамиката на цените през 2008 г.“, коментират от ведомството - „България е страна с малка и отворена икономика, която се влияе в голяма степен от международните цени. Друг основен фактор е продължаващият процес на конвергенция на доходите и ценовите равнища. През 2007 г. се случиха едновременно няколко външни и вътрешни неочаквани събития, които ускориха инфлацията, като средногодишната надхвърли 7%, а в края на годината бе 11.6%.“

Според прогноза на АИАП през 2008 г. се очаква основните проинфлационни фактори да имат много по-малко влияние върху общата ценова динамика и оттук забавяне на инфлационните процеси, в сравнение с наблюдаваните през миналата година. „Разбира се, сценарият е разработен при предположения за липса на шокове (те са неочаквани по определение и не могат да се прогнозират)“, уточняват от агенцията.

Политиката на правителството е да ограничава влиянието на инфлацията, като не нарушава пазарните принципи. Могат да се посочат заплатите в публичния сектор, които няма да растат повече от производителността на труда и ще дават сигнали и на частния сектор в същата посока.

Освобождаването на 12% от администрацията ще спомогне на пазара на труда и ще намали натиска върху инфлацията. Плоският данък също ще повлияе в посока на намаление на натиска за увеличаване на заплати и се очаква да стимулира спестяванията. Осигуряването на благоприятна бизнес среда ще подобри рентабилността на бизнеса и ще намали натиска към увеличение на цени, обобщиха от Агенцията за икономически анализи и прогнози.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...