„Академика 2011” ЕАД придобива терена под "Арена Бургас"

1290
„Академика 2011” ЕАД придобива терена под

Правителството възложи на министъра на младежта и спорта да приеме дарение и да сключи договор с община Бургас за безвъзмездно придобиване от държавата на общинския имот, определен за строителството на многофункционалната спорта зала „Арена Бургас”. След придобиването му, статутът на имота ще бъде променен в частна държавна собственост и той ще бъде апортиран в капитала на „Академика 2011“ ЕАД.

Теренът се намира в ж.к. „Изгрев“ и на него ще бъде построено бъдещото спортно съоръжение в изпълнение на договор за сътрудничество и съвместна дейност, сключен между община Бургас и „Академика 2011“ ЕАД. Дружеството разполага с 35 млн. лв. за финансирането на проекта. „Арена Бургас“ е планирана като модерно многофункционално съоръжение, предоставящо възможност за провеждане на международни, национални и местни спортни и културни събития. Управлението на залата ще се извършва от „Академика 2011“ ЕАД, чиято дейност е насочена изключително към стопанисване и управление на спортни обекти и съоръжения в цялата страна. Правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на младежта и спорта.

Правителството даде съгласието си „Специализирана болница за рехабилитация – Котел” ЕООД да продаде апартамент в жилищна сграда, който не се ползва за лечебна или друга спомагателна дейност. С отпаднала необходимост е за лечебното заведение, а в същото време изисква значителни средства за поддръжка и ремонт, с каквито дружеството не разполага. Паричният ресурс от продажбата ще остане в лечебното заведение и ще се използва за финансиране на пряката му дейност.


С други решения три имота – публична държавна собственост, бяха обявени за частна държавна собственост. Два от тях са предоставени за управление на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Терените се намират в район „Кремиковци” в столицата (9,7 дка) и в Дупница (840 кв. м) и нямат функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на железопътните превози. Решението на кабинета дава възможност компанията да се разпорежда с имотите и да реализира необходими за подобряване на финансовото й състояние приходи.

Третият имот досега е бил в управление на МВР, но е с отпаднала необходимост за ведомството. Това е базата за отдих „Стрелча“, включваща терен от 36 дка с построени на него сгради и съоръжения. Имотът преминава в управление на областния управител на Пазарджик.

За реализацията на социални и културни дейности община Русе получи от държавата поземлен имот от 536 кв. м с триетажна масивна сграда в него. Имотът се намира в общинския център и включва три самостоятелни обекта.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg