Ако бъде замразен сега, АЕЦ Белене няма да се реализира

882
Ако бъде замразен сега, АЕЦ Белене няма да се реализира

На етапа, на който се намира проектът АЕЦ "Белене" в момента, едно замразяване би означавало той изобщо да не бъде осъществен. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева.

Вложени са достатъчно средства за рестартирането на проекта и спиране на този етап би означавало, че ще загубим тотално темпото и ще останем по-назад от други държави, които тепърва започват да осъществяват такива проекти, коментира Тошева.

Тя посочи, че във време на криза много компании, включително и тези в структурата на БЕХ, изпитват затруднения, но това ще бъде преодоляно. Проектите, които не могат да бъдат отлагани, въпреки икономическата криза, са тези, свързани със сигурността на снабдяването, посочи Галя Тошева.

Тя каза, че на преден план излизат проектите за изграждане на междусистемни газови връзки с Гърция и Румъния. Тези проекти могат в краткосрочен период да осигурят на България алтернатива на доставките от природен газ, заяви изпълнителният директор на БЕХ. Крайният срок за подаване на апликационни форми, с които България ще кандидатства за финансиране на проектите от Европейската комисия, е 15 юли, посочи Тошева.


Дотогава трябва да е готова и част от предпроектното проучване на двата проекта, защото се прилага в апликационните форми. Част от параметрите, които се изискват също в апликационните форми, като технически данни, капацитет, точки на свързване, са ясни, но се съгласуват между страните - съответно българската и гръцката и българската и румънската, поясни Тошева.

Според икономическия план за възстановяване на ЕС, по който страната ни ще получи финансиране, крайният срок за договориране на проектите е краят на 2010 г., а до края на 2011 г. трябва да са изразходвани и средствата - тоест да са готови проектите, да са проведени търговете, да е започнало изпълнението на проектите, обяви Тошева.

Източник: БНР

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg