Алфа Рисърч: Лек спад в подкрепата за правителството

999
Алфа Рисърч: Лек спад в подкрепата за правителството

Лек спад в подкрепата за управляващите на фона на сериозни поражения в техния имидж, показва февруарското национално представително проучване на Социологическа агенция "Алфа Рисърч", съобщиха от агенцията.

Доверието в правителството, премиера и президента, излъчен от ГЕРБ, се запазва на приблизително същите равнища, както през месец декември. Реакцията на кабинета след наводненията в Югоизточна България е оценена като адекватна и способства в най-голяма степен за запазване на досегашното равнище на доверие.

Случаите на полицейско насилие обаче, скандалите с бонусите и цените на лекарствата, нанасят сериозни щети върху образа на управляващите.

Оценките за дейността на правителството се запазват почти без промяна в сравнение с месец декември – 22% положителни, 36% отрицателни. Одобрението идва основно от електората на ГЕРБ, и в по-малка степен – от симпатизантите на "Атака" и Синята коалиция.

Рейтингът на Бойко Борисов също остава на предишното си равнище (38% положителни оценки, 33% - отрицателни). Доверието в премиера обхваща по - широки обществени кръгове, отколкото това към кабинета. Важен негов ресурс е запазването на подкрепата сред средните социални слоеве, но в областните градове и селата критичността расте с по-бързи темпове.

При министрите се забелязват две тенденции.

От една страна, нарастваща поляризация в отношението към Цветан Цветанов, който въпреки че остава най-одобряваният член на кабинета, събира за първи път повече негативи, отколкото позитиви за своята дейност.

От друга, ръст в негативните оценки за министри, които пряко или косвено бяха засегнати от събитията с най-голям обществен отзвук през изтеклия период – Нона Караджова и Стефан Константинов.

Отрицателният доклад за България на ЕК, скандалите около Агенцията по вписванията, конфликтите "съд-вътрешен министър", водят до лек спад в индекса и на по-слабо познатия правосъден министър Диана Ковачева.

Въпреки че общественото мнение е силно критично както към приемането на АКТА, така и към проучванията за шистов газ, поемането на отговорност от страна на министър Трайков, е

изиграло положителна роля и протестите не са довели до спад в неговия индекс на доверие. Николай Младенов, Мирослав Найденов и Лиляна Павлова са аритметически най-одобряваните министри, но нито един не се възприема като безусловно "успешен".


 

Изключително чувствителна и диференцирана е реакцията на общественото мнение на поредицата от драматични събития през периода. Оценката за начина, по който е действало правителството в отделните случаи пряко влияе на отношението към кабинета и ресорните министри. 56% от анкетираните оценяват положително реакциите на кабинета след наводненията в Югоизточна България. Не така обаче стоят нещата с подписването на АКТА без обществен дебат по темата (42% отрицателни оценки), превишаването права на полицаи и случаите на полицейско насилие при задържане на заподозрени (69% негативни мнения), скандала с бонусите (49%) и цените на лекарствата (58%). Въпреки че тръгва от разследване срещу фармацевтичните компании, скандалът с цените на лекарствата рикошира изключително остро върху имиджа на правителството. 27% от българите са на мнение, че отговорност за високите цени носят фармацевтичните компании, 69% обаче са убедени, че отговорността е на Здравната каса и Министерство на здравеопазването, които не са реагирали своевременно в полза на пациентите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg