Алкохолът и цигарите запълват пробойните в бюджета

621
Алкохолът и цигарите запълват пробойните в бюджета

През 2010 г. 1.35 млрд. лв. повече трябва да отделим от републиканския бюджет, заради повишаването тавана на пенсиите и повишаване на пенсиите на хора над 75 годишна възраст. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на обсъждане на реформата в здравеопазването.

Ако сегашният законопроект за здравето бъде приет от НС , ще бъдат необходими още 600 млн. лв. допълнително за здраве, в сравнение със здравния бюджет за тази година, каза Дянков.

Според него пробойните в бюджета могат да бъдат запушени от оптимизацията на лечебните заведения, както и от повишаване на акциза на цигарите, от който се очаква 130 млн. лв.

Предвижда се и увеличаване акциза на алкохола с 15%, допълни Дянков, цитиран от БГНЕС.

Същевременно Българската асоциация на тютюневата индустрия излезе със становище, че промените на акциза на цигарите не трябва да се правят без консултации с индустрията.

„Разбираме, че правителството има нужда от повече приходи в бюджета, но в този случай предложеният висок акциз може да доведе до по-висок ръст на контрабандата, която идва от съседните държави с цени на цигарите по-ниски от 2 лв. на кутия.

Според нас предвидимостта е основен фактор за събиране на планираните приходи без това да нанесе щети на законния пазар на цигари и без създаване на предпоставки за незаконна търговия с цигари.

Ние считаме, че ако увеличението до 76 евро/хиляда се приеме, незаконният пазар ще надхвърли 40% до нива от 6.9 млд. къса цигари.

Нашето мнение е, че сега не е най-подходящият момент от икономическа гледна точка да се увеличава драстично акцизът, така както беше обявено от министъра на финансите на 27 септември", се казва в становището и се напомня, че в момента България е на едно от най-високите нива (на трето място) в ЕС по отношение на общ акциз на цигарите, но без да има съответното ниво на разполагаем доход на глава от населението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg