Алтернативните оператори обжалват цените на БТК за ползване на каналната мрежа

925
Алтернативните оператори обжалват цените на БТК за ползване на каналната мрежа

Алтернативните телекомуникационни оператори ще обжалват във ВАС решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), с което тя утвърди предложените от БТК Общи условия и цени за ползване на помещения, съоръжения и кули и на подземната кабелна далекосъобщителна мрежа.

Това съобщиха на пресконференция в БТА представители на Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО), Сдружението на независимите интернет доставчици (СНИД), Сдружението за електронни комуникации (СЕК), Асоциация на малките и средни кабелни оператори - ТВ клуб 2000, както и Федерацията за защита на потребителите.

Решението на КРС от 10 май т. г. е взето при пълна непрозрачност, без необходимата публичност и консултации с бизнеса и не е съобразено с интереса на останалите обществени оператори, пряко заинтересовани от тези условия, посочи Магдалена Георгиева, изпълнителен директор на АБКО.

Според представителите на алтернативните оператори целта с опитите на БТК за ценова преса спрямо тях, е да се ограничи конкуренцията на пазара у нас. Те отбелязаха, че и досега БТК е предлагала на участниците в телекомуникационния пазар да заплащат по експертни оценки четири пъти повече за достъпа до селищната канална мрежа от предполагаемите разходи, като използва монополното си положение върху бившата държавна инфраструктура.

Според новите общи условия се предвижда цена от 0.30 лв. с ДДС за наемане на линеен метър от каналната мрежа. Според операторите обаче тя не отчита елементарни финансови параметри като амортизация на мрежата, реалната стойност на инфраструктурата, както и кога са направени разходи по нея.

Според изчисления от експерти на АБКО и СЕК цената за наемането на линеен метър подземна канална мрежа не би следвало да е по-висока от 0.08 лв.

Според тях с новите общи условия на БТК са застрашени не само интересите на алтернативните телеком оператори за либерализиране на българския пазар, а най-вече на обикновения български потребител.

Новите цени, предложени от БТК на операторите, ще доведат до промяна и на цените на услугите, които те предлагат - на кабелната телевизия и на интернет, каза изпълнителният директор на "Евроком кабел МБ" и член на УС на АБКО Петьо Стайков в отговор на въпрос. Той не се ангажира с конкретна стойност, но изрази съжаление, че това няма да е в интерес на крайния потребител.

Стойков уточни, че операторите не са предвиждали увеличение на цените на услугите, защото не са очаквали такава драстична промяна на общите условия и цени от БТК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg