Американец оглави едно от най-престижните училища у нас

3348
Американец оглави едно от най-престижните училища у нас

Алън Колсън е роден в Атина, Джорджия, през 1961 г. и е живял и работил в Джорджия, Ню Йорк, Мичиган и Колорадо. Той завършва висшето си образование в държавния университет на град Валдоста, Джорджия, и колеж Робъртс Уеслеян в Рочестър, Ню Йорк.

Идва в България за първи път през 1997 г. и има още четири престоя в страната, занимавайки се с хуманитарна дейност. Той е работил в 10 училища в САЩ, както и в четири училища в София. Работил е като преподавател в Американо-английската академия в периода 2007 - 2010 и е преподавал английски в Увекинд, Британика и ЕСПА.

На 28 октомври 2015 г. той се мести обратно в България със съпругата си Грета и двете им деца Аарън и София. На 2 ноември той започва работа като директор на Американо-английската академия, а Грета Колсън започва работа като преподавател в детска градина.

1. Работили сте в десет училища в САЩ. Бихте ли ни разказали малко повече за най-важните аспекти от американската образователна система, практика и философия.

Работил съм в училища в Джорджия, Ню Йорк и Мичиган. В САЩ всеки щат има собствен Департамент по образованието, който отговаря за изготвянето и прилагането на образователната програма за съответния щат. Федералното правителство задава насоките, които отделните щати трябва да следват, но оставя вземането на решения и детайлите на всеки отделен щат.

На практика стратегията на Министерството на образованието на САЩ е да „повишава академичните стандарти за всички ученици и отчитайки постиженията им, да държи училищата отговорни за образователния напредък и безпристрастността в училищата в нашата нация.”

В САЩ от съществена важност е, че независимо от расата, пола, икономическото положение или религиозните убеждения, учениците получават еднакви възможности да прогресират в своето образование.

Философията, или мисията на щатската образователна система, е “да насърчава постиженията на учениците и да ги подготвя за конкурентоспособност в световен мащаб, като поощрява образователния напредък и гарантира равен достъп.”

2. Вашите деца живеят в България в момента. Кое е най-важното нещо, което бихте искали те да научат тук?

И двете ми деца са родени в София по време на петте години, в които живях тук, между 2007 и 2012 г. Съпругата ми е българка и също е родена в София.

Освен че имат възможност да опознаят по-добре баба си, дядо си и роднините си, аз искам да моите деца да изпитат част от културната неповторимост, която България може да предложи.

Например, тук има много обичаи и интересни празници, които ние в САЩ нямаме и бих искал те да усетят тези и други аспекти на живота в България.

3. Разкажете ни малко повече за най-важните качества на преподавателското тяло в Американо-английската академия по начина, по който вие ги виждате.

От все сърце вярвам, че преподавателите в Американо-английската академия са най-ценният ни актив. Те общуват директно с учениците и техните родители ежедневно и оказват голямо влияние върху тях.

Тяхната отдаденост и ангажираност към грижите за учениците и за тяхното образование, които са им поверени, е от голямо значение за успеха на Американо-английската академия. Впечатлен съм от настоящите ни преподаватели и очаквам с нетърпение, както да работя с тях, така и да им помагам и да ги опозная в следващите месеци.

4. Американо-английската академия има нова модерна сграда. Разкажете ни малко повече за нея.

Кампусът на новата Американо-английска академия се намира в района на Лозен, близо до София. Тя се намира в подножието на Лозенската планина в екологично чист район.

Сградата е с площ от 8 000 кв. м и е много просторна с близо 90% естествена светлина. Смятам тези факти за много важни, тъй като те са свързани със здравето и доброто физическо състояние на учениците. Те се наслаждават на чистия въздух и на спокойствието на заобикалящата ги среда всеки ден.

Сградата бе открита за началото на учебната 2014-2015 г. от кмета на София Йорданка Фандъкова. Разбира се, ние сме много горди с факта, че нашата сграда спечели престижната награда „Сграда на годината“ за 2014 г. в категорията „Образование“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg