Американец оглави едно от най-престижните училища у нас

3471
Американец оглави едно от най-престижните училища у нас

Алън Колсън е роден в Атина, Джорджия, през 1961 г. и е живял и работил в Джорджия, Ню Йорк, Мичиган и Колорадо. Той завършва висшето си образование в държавния университет на град Валдоста, Джорджия, и колеж Робъртс Уеслеян в Рочестър, Ню Йорк.

Идва в България за първи път през 1997 г. и има още четири престоя в страната, занимавайки се с хуманитарна дейност. Той е работил в 10 училища в САЩ, както и в четири училища в София. Работил е като преподавател в Американо-английската академия в периода 2007 - 2010 и е преподавал английски в Увекинд, Британика и ЕСПА.

На 28 октомври 2015 г. той се мести обратно в България със съпругата си Грета и двете им деца Аарън и София. На 2 ноември той започва работа като директор на Американо-английската академия, а Грета Колсън започва работа като преподавател в детска градина.

1. Работили сте в десет училища в САЩ. Бихте ли ни разказали малко повече за най-важните аспекти от американската образователна система, практика и философия.

Работил съм в училища в Джорджия, Ню Йорк и Мичиган. В САЩ всеки щат има собствен Департамент по образованието, който отговаря за изготвянето и прилагането на образователната програма за съответния щат. Федералното правителство задава насоките, които отделните щати трябва да следват, но оставя вземането на решения и детайлите на всеки отделен щат.

На практика стратегията на Министерството на образованието на САЩ е да „повишава академичните стандарти за всички ученици и отчитайки постиженията им, да държи училищата отговорни за образователния напредък и безпристрастността в училищата в нашата нация.”

В САЩ от съществена важност е, че независимо от расата, пола, икономическото положение или религиозните убеждения, учениците получават еднакви възможности да прогресират в своето образование.

Философията, или мисията на щатската образователна система, е “да насърчава постиженията на учениците и да ги подготвя за конкурентоспособност в световен мащаб, като поощрява образователния напредък и гарантира равен достъп.”

2. Вашите деца живеят в България в момента. Кое е най-важното нещо, което бихте искали те да научат тук?

И двете ми деца са родени в София по време на петте години, в които живях тук, между 2007 и 2012 г. Съпругата ми е българка и също е родена в София.

Освен че имат възможност да опознаят по-добре баба си, дядо си и роднините си, аз искам да моите деца да изпитат част от културната неповторимост, която България може да предложи.

Например, тук има много обичаи и интересни празници, които ние в САЩ нямаме и бих искал те да усетят тези и други аспекти на живота в България.

3. Разкажете ни малко повече за най-важните качества на преподавателското тяло в Американо-английската академия по начина, по който вие ги виждате.

От все сърце вярвам, че преподавателите в Американо-английската академия са най-ценният ни актив. Те общуват директно с учениците и техните родители ежедневно и оказват голямо влияние върху тях.

Тяхната отдаденост и ангажираност към грижите за учениците и за тяхното образование, които са им поверени, е от голямо значение за успеха на Американо-английската академия. Впечатлен съм от настоящите ни преподаватели и очаквам с нетърпение, както да работя с тях, така и да им помагам и да ги опозная в следващите месеци.

4. Американо-английската академия има нова модерна сграда. Разкажете ни малко повече за нея.

Кампусът на новата Американо-английска академия се намира в района на Лозен, близо до София. Тя се намира в подножието на Лозенската планина в екологично чист район.

Сградата е с площ от 8 000 кв. м и е много просторна с близо 90% естествена светлина. Смятам тези факти за много важни, тъй като те са свързани със здравето и доброто физическо състояние на учениците. Те се наслаждават на чистия въздух и на спокойствието на заобикалящата ги среда всеки ден.

Сградата бе открита за началото на учебната 2014-2015 г. от кмета на София Йорданка Фандъкова. Разбира се, ние сме много горди с факта, че нашата сграда спечели престижната награда „Сграда на годината“ за 2014 г. в категорията „Образование“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...