Анализ на инвестиционния климат у нас

524
Анализ на инвестиционния климат у нас

Критиките на ЕС към България по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност и усвояването на европейските фондове нямат пряко отражение върху инвестиционния климат у нас, каза регионалният директор на Оксфорд бизнес груп Паулус Кончинас, цитиран от БНТ, на официалното представяне на годишния доклад на организацията.

Изданието е 5-то поред и се изготвя след провеждането на близо 300 интервюта с представители на частния и държавния сектор.

Вицепремиерът Ивайло Калфин определи доклада като обективен и положителен и коментира евентуалното присъединяване на България към еврозоната.

"Най-ценното качество на докладите на Oxford Business Group за България е обективността им". заяви Ивайло Калфин, "Традиционно тези доклади съдържат становища на хора, които по един или друг начин са свързани с България. Погледът отвън, съчетан с погледа отвътре дава обективна картина на потенциалните инвеститори, какво става в страната ни, най-вече в икономиката", допълни той.

Според него предходните издания на Emerging Bulgaria са били сериозен успех, поради което съвместната инициатива на Oxford Business Group и МВнР е достойно продължение на изграждането на образа на България пред света.

Вицепремиерът коментира икономическата картина в България, отразена в доклада. Той посочи, че страната ни е един от лидерите в Европа по чуждестранни инвестиции и се радва на относително висок икономически ръст от над 6% през последните 2 години. Стабилните финанси на страната и растежът на икономиката ще бъдат защитени и през следващите години, увери вицепремиерът.

По неговите думи българската икономика е отворена икономика, която е относително защитена от международните кризи. Част от причините за по-високата инфлация през миналата година той обясни с покачването на цените на енергоресурсите и на храните в целия свят, с намаляване на данъците в страната и с увеличението на доходите на населението във вътрешен план. Правителството води антиинфлационна политика за ограничаване на вътрешните публични разходи, каза министърът.

Според Ивайло Калфин влизането в еврозоната трябва да бъде предхождано от добра подготовка на страната и присъединяването на България към общата европейска валута да стане в периода 2011-2012 г. с ниски нива на инфлация.

„Ние сме изключително благодарни на МВнР за ползотворното сътрудничество и подкрепата, които Министерството оказа по време на работата на изданието „The Report: Bulgaria 2008”, заяви регионалният директор на Oxford Business Group Паулюс Кончинас. В своя коментар той посочи, че от гледна точка на дългосрочната инвеститорска перспектива България е сигурна дестинация за чуждестранния капитал, като похвали монетарната и фискалната политика на правителството. Експертът акцентира върху най-силните предимства на България и изрази силен оптимизъм за бъдещото й икономическо развитие.


Снимка: БГНЕС

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg