Ананиев отмени заповедта за задължителните маски

22198
Ананиев отмени заповедта за задължителните маски

© Pixabay

Задължителното носене на предпазни маски на закрити и открити обществени места се отменя. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев. 

По думите му това се налага заради липсата на консенсус в българското общество. 

Той уточни, че всички мерки, които се предприемат за ограничаване на разпространението на Covid-19, се правят в името на здравето на българските граждани. 

"Неслучайно Европейската комисия силно подкрепи мерките, приети досега от българското правителтво и българската държава. Подчертава се, че те са превантивни и ни дават за пример на всички останали държави. Същата подкрепа намерих и серд моите колеги на двата съвета на здравните министри от ЕС", каза Ананиев.

"Искам да ви убедя, че правителството подкрепя и мярката, която предприехме от вчера, с възможност да се използват маските като още едно средство за предотвратяване на разпространението на Covid-19.

Но тъй като няма пълно обществено съгласие, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която се отменя т. 9 от превантивните мерки (за задължителното носене на маски на обществени места) до постигане на консенсус в нашето общество", добави здравният министър.

"Вместо това българската държава ще закупи един милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез Министерство на труда и социалната политика, както и неговите регионални служи, на хората, които са социално слаби и тези, които нямат възможност да си закупят такива маски", каза още Кирил Ананиев. По думите му те ще са сертифицирани от типа FFP2 и FFP3.

"Едни казват, че маската е абсолютно безмислена, други казват, че трябва да се носи само от заразените. Това би било вярно, ако ние знаем кои са болни. Между нас се движат хиляди хора, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и го пренасят, без дори да знаят", заяви Ананиев.

"Този вирус е съвсем нов и хипотезите са най-различни. Ние взехме решение да въведем и тази мярка в резултат от контактите с нашите колеги в държави, като Израел, Австрия, Китай и др. На тези страни можем да се доверим, след като те са установили, че има положителен ефект.

Нашето правителство винаги предпочита да действа превантивно, като случаят и тук беше такъв", каза здравният министър, като уточни, че препоръката за използване остава, но вече няма да има задължителен характер, т. е. няма да бъде регламентирана със заповед.

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че и сега повечето хора носят защитни маски и това е добре. Той препоръча на хората да се снабдят с такива предпазни средства и да ги ползват винаги, когато отиват в магазина или на друго място, където имат контакт с други хора.

"Целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че маските са полезни за тях", каза още Маринов.

По отношение на рязкото увеличение на цените на маските и съмненията за спекула, Маринов заяви, че в условията на пазарна икономика няма как държавата да диктува цените. Той припомни, че и в други държави, в условията на засилено търсене, цените са се повишили. 

Вътрешният министър каза, че няма глобени за липса на предпазна маска от вчера до днес, когато заповедта беше отменена. Той заяви, че има наложени около 400 акта за административни нарушения за посещения на паркове и градини, както и за събиране на повече от двама души на обществени места. Има наложени и около 400 глоби на хора, нарушили задължителната карантина. 


Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Форекс трейдър
# 0
14:03 | 31 March 2020
Защо се отменя наредбата? За да може всеки да кашля в лицето на другите, ли? Или в дланта си, с която после пипа навсякъде? Маските защитават и трябва да се носят. Вземете пример от Азия, където никой не ги пита! Просто се казва и дисциплинираните хора го изпълняват. Те пазят себе си, а не другите.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg