Ангажират пенсионерите да следят цените

935
Ангажират пенсионерите да следят цените

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов покани пенсионерите да се включат на доброволни начала в наблюдението на цените на храните. След работна закуска с икономисти, Найденов заяви, че в Словения са ангажирали възрастните хора при смяната на еврото, защото е имало очаквания, че ще се развие спекула.

Ежедневно са били подавани данни за най-ниските цени на пазара, това е създало определен натиск и по този начин са успели да избегнат инфлацията. Един добър опит, защо да не го приемем, проучим и да се възползваме там, където можем, каза министърът.

Найденов се пошегува, че ще почерпи с чай с мед възрастните хора за усилието, ако пчеларите осигурят мед.

Те са част от нашето активно гражданско общество. Нека да ангажираме с нещо пенсионерите. Те са много, знаете, че са сигурно най-голямата част от нашето общество и са най-потърпевши. Затова - да, ще ги ангажираме, каза той.

В Белгия също има подобен опит, като там данни са подавани към Комисията за защита на потребителите за цени и качество на стоки и така вече 45 години. Финансирането е от работодателски организации и заможни хора.

Основната работа по наблюдение на цените в Белгия, чрез Съюза на потребителите, включително аналитичната работа, се прави от хора, които са излезли от активна възраст, но имат експертиза и желание - по-възрастни икономисти, които са пенсионирани, посочи икономистът Красен Станчев.

Мирослав Найденов заяви, че ако има експертиза, ще може да обясни пред обществото процесите много по-добре информирано и даде пример с негови колеги в Испания и Франция.

Използвайки експертизата, тя буквално излиза и размахва пръст - вижте тук, това не е така. Какво ще последва от размахването на пръста не знам, но ние трябва да можем да правим и да имаме този анализ и експертиза и да кажем - това не е защото е повишен петролът, каза министърът.

На работната закуска присъстваха икономистите Красен Станчев, Георги Прохаски, Георги Ганев и евродепутатът Илияна Иванова.

Обменихме мнения, доволен съм, каза Найденов, който обясни, че са се чули различни мнения от неговото, но ако е искал да бъде хвален, е щял да покани Политическия си кабинет. Основна критика на икономистите бе, че това не трябва да е държавен орган и че държавата не трябва да се намесва в естествените пазарни процеси.

Следващата седмица министърът, който е председател на експертната работна група за наблюдение цените на храните, трябва да я свика и тя да започне да функционира.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg