Ангел Кунчев: Пикът на вируса ще зависи от мерките, които вземаме

1654
Ангел Кунчев: Пикът на вируса ще зависи от мерките, които вземаме

© Pexels.com

Няма как да притежаваме набор от знания за вируса, който познаваме едва от 2 месеца, за да прогнозираме с точност как ще се развие, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на прескоференция след вземането на решение за въвеждане на извънредно положение в страната.

Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството, но на база на преживяното от Китай и някои страни в Европа, може да се твърди, че ние сме в началото на сериозния епидемичен подем.

Мерките са насочени към това той да не е толкова висок и да е малко отложен във времето. Вълната, която можем да очакваме, би следвало да е с продължителност 2-2.5-3 месеца при нормални обстоятелства. Надяваме се, затоплянето да повлияе за ограничаването и на този вирус, както се случва с другите респираторни вируси, но нямаме гаранция.


Няма как да сме 100% убедени, но пикът ще зависи и от това какви мерки вземаме. Имаме няколко модела на поведение и реакции и резултатът от тях е доста различен, каза Кунчев.

Заболяването беше внесено в Италия и виждаме резултата, а Испания върви по нейните стъпки. В същото време Виетнам е доста близо до Китай, но доста активно и успешно успяха да ограничат разпространението.

Опитваме се да подготвим системата, да има вентилатори за нуждаещите се, да има контрол върху хората, които имат нужда от помощи и върху контактните.

По-голяма част от мерките обаче са в ръцете на отделния човек, за неговото съзнание да спазва дадените указания, защото това ще е ключово за това колко високата ще е заболяваемостта. 

Във връзка с последните данни за деца, които са дали положителни проби, началникът на кризисния щаб генерал Мутафчийски уточни, че има три деца с положителни проби, но те нямат асолютно никакви клинични оплаквания и признаци на болест.

От опита на другите страни се оказа, че децата боледуват изключително по-леко и не се наблюдава фатален изход. Поне в Италия, на базата на 7 800 случая, беше съобщен смъртен случай на човек под 50-годишна възраст. 

От медицинска гледна точка, в самата система болниците се нуждаят от специален кризисен регламент, за да действат в такава ситуация и да бъдат преобразувани в много кратко време.

Трябва да се даде и регламентът за работа на медицинските специалисти, сестри и санитари, който да им дава въможност да се грижат за пациентите.

Правилата в момента са разчетени много строго и един хирург не трябва да се прави на кардиоллог, но извънредната ситуация изисква извънредни мерки, каза още Мутафчийски.

По отношение на карантината, от медицинска гледна точка, социалното дистанциране е изключително важно, но за съжаление, има груби нарушения на тази карантина, не само в България, но и в другите засегнати страни, които изискват мерки. 

Имаме намерението, доколкото позволяват ресурсите държавата, да се опитаме да помогнем на тези, които наистина са в нужда, но не и да излагаме от фискална и морална гледна точка на риск финансите на държавата, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

По отношение на разумните спешни мерки в условията на извънредно положение, Дончев заяви, че вече са били направени достатъчно анонси по какъв начин всеки следва да си промени поведението - от социално дистанциране до спазване на високи стандарти за лична хигиена.

Дончев също така препоръча да се ограничат пътуванията, ако не са неизбежни, като допълни, че тези до рисковите държави, така или иначе, ще бъдат ограничени принудително. 

МВР се включва изпълнява мероприятия, свързани с мерките, предложени от националния щаб. В случая с карантините стана ясно, че до този момент разчитахме на самосъзнанието на всеки, който е под карантина. Но се оказа, че не всички имат самозъсъзнание, което налага и въвеждане на определени санкции, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. 

Карантината може да се въвежда, както по отношение на лица, така и по отношение на територия или определени зони и тогава МВР ще прилага своите пълномощия по закон, за да гарантира спазването от всички, върху които е наложена такава мярка. 

Крайно необходимо е да се приеме и санкция, която да гарантира спазването на определените карантинни мероприятия.

От миналата седмица се работи и със здравни медиатори, които действат основно в ромските квартали и ще бъдат включени в тази дейност, допълни Кънчев.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg