Ангел Марин: Голяма част от кандидатите използват фалшиви документи в стремежа си към българско гражданство

593
Ангел Марин: Голяма част от кандидатите използват фалшиви документи в стремежа си към българско гражданство

Вицепрезидентът Ангел Марин каза, че голяма част от кандидатите за българско гражданство използват фалшиви документи. През миналата година са отхвърлени 959 молби на кандидати за българско гражданство - основната част (711) от Македония, които са използвали фалшиви документи, посочи Марин при представянето днес в НДК на дейността на президентската институция през изтеклата първа година от втория мандат. Едно от първите условия за предоставяне на българско гражданство е свързано с предположението, че този, който кандидатства, уважава българската държава. Използването на фалшиви документи не е признак за това, заяви вицепрезидентът Марин.

По думите му през миналата година 1471 са случаите, когато са прекратени преписките заради това, че или не са подали изрядно документите, комплектовани в пълен обем, или не е бил посочен адрес и кандидатите не могат да бъдат потърсени от служителите, които се занимават с гражданството, или е посочен адрес, на който конкретният човек никога не е пребивавал. Всички тези 1471 случая на прекратени преписки и 959 отказа за даване на гражданство са изисквали многократни проверки. Ако кандидатите са били коректни, навярно два пъти повече кандидати за българско гражданство биха получили такъв статут, посочи вицепрезидентът. Той добави, че девет са случаите на отнето българско гражданство през миналата година.

Свързаните с процедурата за българско гражданство сме подложени на натиск, включително и медиен, много добре подготвен, режисиран и проведен натиск, каза вицепрезидентът Ангел Марин. По думите му това е така, за да може под "насилието" от общественото мнение да се правят компромиси и да се пропускат такива случаи.

Вицепрезидентът Марин определи посредниците на кандидати за българско гражданство от Македония и Молдова като "бедствие" и добави, че точно те инициират медиен натиск върху българските институции, за да "омекнат" и да може да се пропускат хора, които не отговарят на условията за българско гражданство.

Вицепрезидентът заяви, че ще продължат да се спазват изискванията на поне два подхода. Първият е да се уважи желанието за гражданство с предимство на тези, които са с български произход. От 2002 до 2007 г. получилите гражданство от небългарски произход са били 1.7 процента.

За миналата година те са около 2 процента - 101 човека. Ще продължи и защитата на интересите и авторитета на българската държава, отбеляза Ангел Марин. По повод претенциите, че не се дава възможност на всички, които желаят да станат на български граждани, особено от Македония и Молдова, това да стане и то бързо, вицепрезидентът посочи, че за миналата 2007 г. са подадени 12 411 молби за българско гражданство от различни страни. Почти половината от тях са от македонски граждани - около 8000, а от Молдова - около 1000. Най-много български граждани са станали кандидати от Македония през миналата година - 3422-ма души, от Молдова те са 1583.

Молбите, подадени от 2002 до 2007 г. от хора от Македония, са 39 076. Българско гражданство са получили 13 925 души. От Молдова молбите са били 39 011, гражданство са получили 10 613 души. Огромната част от получилите българско гражданство са от Македония и Молдова, отбеляза вицепрезидентът Марин.

В отговори на други въпроси той посочи, че амнистията не е в прерогативите му и се извършва с отделен закон. Отношението на Марин към такъв акт е отрицателно, защото липсва индивидуалният подход към всеки случай.

През миналата година вицепрезидентът е помилвал 113 души, което е 11.4 процента от всички 1075 подадени молби. На 1008 души молбите са били разгледани. Ангел Марин каза, че още преди две години категорично е заявил мнението си, че няма да помилва британския футболен запалянко Майкъл Шийлдс. Помилването е сериозен акт, не може да се извършва поради нечии хрумвания, или поради инициатива на някого, в това число и политик, който провежда лична акция за повишаване на авторитета си, коментира Марин. Категоричността ми за това Шийлдс да не бъде помилван се подсилва от характера на направеното от него, както и от поведението му след това, добави вицепрезидентът. С делото, което се водеше срещу Шийлдс и издадената присъда, той е един урок и аз искам да подкрепя и подсиля този урок, каза вицепрезидентът. По думите му това е урок за всички хулигани, в това число и за спортните.

Не е коректно преди да бъде обявена присъда по случая с Максим Стависки да се произнася който и да е, в това число и аз, дали следва или не да бъде помилван, каза още вицепрезидентът Марин.

Действията, свързани с българското гражданство, не е добре да се свеждат до случая "Куйович", смята още вицепрезидентът, цитиран от БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg