Ангел Марин: Затварянето на блоковете на АЕЦ вече създаде сериозни кризи

341
Ангел Марин: Затварянето на блоковете на АЕЦ вече създаде сериозни кризи

Затварянето на двата реактора на АЕЦ Козлодуй вече създаде сериозни кризи в съседните на България държави, каза в интервю за Ройтерс българският вицепрезидент Ангел Марин, цитиран от БТА.

Българският вицепрезидент е в Охрид, за да участва в срещата на високо равнище на страните от Югоизточна Европа, посветена на дългосрочната енергийна стабилност. Новоприсъединилата се към ЕС държава се съгласи да затвори два реактора на централата в Козлодуй в края на 2006г. в рамките на споразумението за присъединяването на България към ЕС, припомня Ройтерс.

Пред медията Марин посочил, че някои от държавите в региона вече изживяват трудности във връзка със спирането на реакторите. Той отбелязал по-специално Албания и припомнил, че там се е наложило въвеждането на режим на тока. "Проблемът не се отнася само до недостатъчното снабдяване, а до това, че сигурността и стабилността са разклатени, защото недостигът на електрическа енергия има пряко отражение върху живота на нашите граждани," заяви вицепрезидентът.

"Това беше удар не само срещу българските интереси, но и срещу интересите на региона," изтъкна още Марин, цитиран от Ройтерс. България е изнесла рекордните 7,8 милиарда киловат часа електроенергия през 2006г., но почти не планира износ през тази година заради затварянето на реакторите, отбелязва агенцията.

"Имаме споразумение с ЕС относно 3 и 4 реактор на АЕЦ Козлодуй и ще се придържаме към ангажимента си," заяви още българският вицепрезидент. Той обаче изрази очакване, че ЕС ще осъзнае факта, че това е не само проблем за България, а засяга целия регион.

"Надяваме се, че ще дойде време, когато ще ни бъде разрешено да отворим отново 3 и 4 реактор," каза Марин. "Разумът трябва да надделее. Сигурността на реакторите беше доказана и няма основателна причина по отношение на сигурността реакторите да бъдат затворени."

Марин е изтъкнал също интереса на съседните на България държави да инвестират в проекта за АЕЦ Белене. София планира също да увеличи сегашния капацитет като модернизира някои електроцентрали и изгради нови ТЕЦ-ове, посочва Ройтерс. По думите на Марин обаче България не може да покрие сама разходите по тези проекти. Той призова за повече инвестиции от ЕС и съседите на България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg