Ангелкова: Прогнозираме спад на туристи до 8% за Черноморието

707
Ангелкова: Прогнозираме спад на туристи до 8% за Черноморието

© Pixabay

Прогнозира се спад на туристическия поток през летния сезон от 3% до 6% за цялата страна и между 5 и 8% за Черноморието. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в Народното събрание, цитирана от агенция "Фокус".

"Ние още от началото на тази година, даже края на миналата, отбелязахме, че ни очаква един изключително труден сезон, пълен с много предизвикателства. Големи наши преки конкуренти и дестинации, като Турция, Тунис и Египет, имат изключително сериозна политика по отношение на субсидирането и насочването на туристопотока към тях.

Още тогава отбелязахме, че ще имаме лек спад през летния туристически сезон. Това, което към момента имаме като прогноза, но много е важно какви ще бъдат данните юни месец, е спад от 3 до 6% на този етап", обясни министърът.

"Надяваме се съответно и се борим да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България", подчерта министърът.

По думите ѝ данните за спад от порядъка на 3 и 6% за цялата страна са реалистични. "Като по отношение на Черноморието това, което имаме като прогноза, е в рамките на 5 и 8% на този етап", посочи Ангелкова. Тя уточни, че това съвпада изцяло с прогнозите в началото на годината.

"Поради тази причина още тогава обявихме, че стартираме разработването на специален механизъм, който предстои да ви представим, за подпомагане на организирания туризъм", изтъкна министърът на туризма. Този механизъм предстои да бъде финализиран и да се представи за обществено обсъждане.

"Идеята е август месец да го представим, за да може големите туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните, да го имат предвид и съответно да насочат капацитет, както от чартърни полети, така и от туристи, към нашата страна към 2020 г.", изтъкна Ангелкова.

Тя посочи, че в туризма всяко едно действие днес има своя ефект следващата година. "Смятам, че с тази мярка, включително с мерките, които всеки един от представителите на бранша предприема по отношение на предлагане на различни пакети, съответно и с общи усилия, ще насочим вниманието и към лято 2020 г., което в момента се договаря", допълни още Ангелкова.

Тя посочи, че този сезон не е отписан, тъй като от миналата година се говори за лято 2019 г. Тя направи сравнение с 2015 г., когато Министерство на туризма е работило на база заварено положение, лятото е имало спад от 8%. "2016 г. имахме ръст от 19% лятото, 2017 г. имахме ръст от 17%, миналата година ръстът ни беше 5.8%", допълни още министърът.

На въпрос дали това се дължи на геополитическата ситуация, тя обясни, че това се дължи на много фактори. "Туризмът е икономически сектор, изключително конкурентоспособен. Изключително много зависи от това как ние подхождаме към него. Затова и ние взимаме непрекъснато мерки. Има трудни ситуации, но затова се взимат мерки, за да може те да бъдат преодолени.

Това, което наблюдаваме в момента като ранни прогнози, съответно да го оправдаем и да се борим да запазим нивата от миналата година и да работим за сезон 2020-2021 г.", допълни още министърът на туризма.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg