Ангелов: България оцеля във финансовата криза и без помощ

712
Ангелов: България оцеля във финансовата криза и без помощ

България оцеля във финансовата криза, без да получи подкрепа нито от Европейската централна банка, нито от Федералния резерв, нито от никой друг, за разлика от страни като Дания, Швеция, Австралия, Южна Корея, Бразилия, които получиха финансиране. Това заяви на конференция, посветена на предизвикателствата пред приемането на България в еврозоната, Георги Ангелов, старши икономист от института "Отворено общество" в София.

Ние се справихме сами и показахме, че всъщност не внасяме риск в системата, а сме стабилна страна, която може да се справи с риска, отбеляза Ангелов.

Според него това опровергава скептиците от Европейската централна банка(ЕЦБ), които са твърдели точно обратното - че България ще внесе риск в системата. На България трябва да й бъде позволено да влезе в ЕRМ 2, веднага щом подаде молба, смята експертът.

Според него това е възможно, защото първо страната се справи сама с финансовата криза и второ - България изпълнява критериите от Маастрихт, дори преди да е влязла в еврозоната. На трето място Ангелов отбеляза, че страната ни ще бъде единствената през 2010 г., която изпълнява критериите на Пакта за стабилност и растеж, според официална оценка на ЕК. Ние имаме право и задължение да влезем в еврозоната и, ако ЕЦБ продължава да отлага приемането ни, това ще бъде нарушение на договора за присъединяване към ЕС, коментира той.

От друга страна, ако останем още едно десетилетие извън еврозоната - дали изобщо ще искаме да влезем - това е риск и за ЕС, и ЕЦБ, коментира Ангелов. Според него това важи и по отношение на другите нови страни в ЕС. Източна Европа не е толкова голяма като икономика и бързо разширяване на еврозоната е напълно възможно, и няма да попречи на стабилността на Европа, каза Ангелов. Ако това не стане, трябва поне да се върне свободното влизане в икономическото пространство ЕRМ 2, предшестващо приемането в еврозоната, заяви икономистът. Може да се мисли и за реформа при тълкуването на Маастрихтските критерии, особено по отношение на инфлацията, защото в новите страни в ЕС има бързо икономическо развитие и те трудно отговарят на този критерий, посочи Ангелов.

По неговите думи остава възможността и за едностранно въвеждане на евро, което и в момента се случва. Изследвания показват, че българите предпочитат да държат парите си на депозит в евро и да се разплащат в евро, каза Ангелов. Няколко месеца след разширението през 2004 г. на ЕС с 10 нови страни тези от тях, които поискаха, влязоха в ЕRМ 2, а България е член на ЕС от началото на 2007 г. и още не е в ЕRМ 2, посочи Ангелов.

Влизането в еврозоната не е решение на всички проблеми - и страна от еврозоната може да бъде заплашена от икономически проблеми, както е сега Гърция, коментира Ангелов. Можем да въведем фискални правила за забрана на бюджетни дефицити или поне на големи фискални дефицити, предложи той. Ако продължат сегашните фискални политики на страните от еврозоната, тя може да не просъществува достатъчно дълго, за да влезем в нея, добави той.

Източник; БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg