Анна-Мария Борисова: Никоя болница няма да бъде затворена

835
Анна-Мария Борисова: Никоя болница няма да бъде затворена

Новият здравен министър професор Анна-Мария Борисова очерта три краткосрочни цели в своето управление на здравното министерство. Това са: събиране на сведения за моментното състояние на лечебните заведения у нас, проверка дали са покрити критериите за наличието на специалисти и изготвянето на здравна карта.

Министър Борисова изненада журналистите с много конкретни факти, сведения и планове. Краткосрочните си цели проф. Борисова ще осъществи за три месеца. С реформата ще бързаме, но разумно, обмислено и подготвено, каза още проф. Борисова. Никоя болница няма да бъде затворена, както и никой лекар и медицинска сестра няма да остане на улицата, увери здравният министър.

Проф. Борисова подчерта, че от 293 болници през 2001 г., сега имаме 414. Броят им е нараснал огромно, а ресурсът за тях е един и същ. Ние не сме против нарастването на броя на лечебните заведения, но трябва да има регламент, каза още проф. Борисова. По думите й проблем на системата е това, че всеки ден по един лекар напуска страната, а медицинските сестри са половината от необходимите.

Таван на лекарските заплати не може да има и това ще бъде обосновано пред премиера, каза още проф. Борисова. Основен проблем на здравеопазването, според нея, е липсата на съдържание и тя ще става все по-голяма, ако не се направи реформа.

Проф. Борисова е почти готова с екипа си. Ако самата реформа работи още откакто е номинирана, намеренията й са за реформа, в центъра на която ще бъде болният и всичко, което е добро за него. Министър Борисова съобщи, че още вчера в късния следобед е решен проблемът с ваксините за децата.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg