Антикризисни мерки предлагат от АИКБ

769
Антикризисни мерки предлагат от АИКБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще предложи на 41-то Народно събрание и на новото правителство „Антикризисни мерки за подобряване на социално-икономическата среда", приети от Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщиха от пресцентъра на АИКБ.

От асоциацията предлагат следните мерки за подобряване на социално-икономическата среда: предприемане на стъпки за ускорено приобщаване на България към еврозоната и придържане към валутния борд през целия подготвителен период.

Предлагат се да бъдат разработени законодателни инициативи за предоставяне на максимална степен на гъвкавост и свобода на работодателите при прилагането на антикризисни програми (планирани съкращения с ангажимент за последващо преференциално възстановяване на работа, увеличаване на лимитите за неплатени отпуски, намалено работно време и извънреден труд и пр.); за значително намаляване на осигурителната тежест, както и преразглеждане нивата на минималните осигурителни прагове, възможности за разсрочено плащане на осигурителните вноски при настъпване на определени обстоятелства; за ускорено възстановяване на ДДС; за решаване проблемите с междуфирмената задлъжнялост; за промяна в законодателството с цел по-нататъшно намаляване на броя на лицензионните и разрешителни режими в икономиката и свеждането им до минимално изискуемите от законодателството на ЕС; за заплащане от държавата на лихви и неустойки при забава на плащанията

За облекченото отписване от регистъра на КФН при определени условия/критерии на компании, снети от търговия на БФБ; за изменения в Закона за държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, включително приоритетна възможност за инвестиране в акции, търгувани на български организиран капиталов пазар; за промени в ЗОП, предвиждащи възможност за анексиране на средносрочни договори при рязка промяна на конюнктурата.

Сред мерките са и диверсифициране на енергийните източници и доставчици, както и изграждане на електронно правителство и разширяване кръга на електронните услуги.

От АИКБ очакват реално намаляване на администрацията - пряко следствие от намаляване на регулативните режими, от разширяване на електронните услуги и пр. и във връзка с търсената ефективност при изразходването на публичните средства. Предлагат и провеждане на реформи за повишаване на ефективността на разходите в публичния сектор, както и своевременно публикуване на всички бюджетни документи.

Предлага се разработване на антикорупционни механизми и стимули за българската администрация - разширяване обслужването на „едно гише" и "без гише", въвеждане в практиката на принципа на персоналната отговорност, както и замразяване на заплатите в бюджетния сектор до регистриране на оживление в икономиката.

Сред неотложните мерки са ограничаване ръста на безработицата чрез ОП „Развитие на човешките ресурси" и НПЗ /запазване на човешките ресурси в компаниите преминали на намалено работно време и заплащане на стипендии за квалификация и преквалификация/, увеличаване на годишните лимити за неплатен отпуск и работа при намалено работно време, увеличаване на ресурса на ББР с оглед ограничаване на лихвените равнища и облекчаване на достъпа на кредитен ресурс.

Други неотложни мерки според АИКБ са създаване на механизъм за предоговаряне на тримесечна база на заявените количества природен газ от страна на стопанските субекти към газоразпределителните компании, съответно към „Булгаргаз" ЕАД с оглед динамиката на стопанската конюнктура, оптимизиране на санкциониращите механизми по отношение на икономически активните субекти и привеждането им към нормални бизнес практики и равнища (сега лихвата за забавяне при плащане на осигуровки е ОЛП + 20 %), намаляване на осигурителните вноски, кандидатстване за ЕRM2, финансиране на готовите проекти по оперативните програми.

АИКБ представлява над 1200 индустриални предприятия, осигуряващи работа на повече от 200 000 души. АИКБ е призната за национално представителна организация на работодателите и в качеството си на социален партньор на правителството участва във всички органи на трипартитен принцип.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg