АП и Dalkia International подписаха договора за приватизацията на Топлофикация Варна

531

Агенцията за приватизация и Dalkia International, Франция подписаха договора за приватизационна продажба на 100% от капитала на “Топлофикация Варна” ЕАД, Варна, съобщават от институцията.

 

Договорът беше подписан от Тодор Николов, Изпълнителен директор на АП и Жером Ладриер, Директор Регионално развитие за Централна и Източна Европа в Dalkia International.

 

Покупната цена на продаваните акции е в размер на 6,78 млн. евро (13,26 млн. лв.), като купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност и да не допуска ликвидация или преобразуване на дружеството за срок от три години.

Купувачът се задължава
да осигури дружеството да не прекъсва снабдяването с топлинна енергия освен в случаите, предвидени в лицензията издадена на дружеството и да поддържа разходите за труд във всяка от 3-те години след приключването, поне на равнището на разходите за труд, които дружеството е имало през годината, приключила на 31 декември 2005 г.

Dalkia International ще трябва да приведе дейността на дружеството в съответствие и да спазва европейските директиви за големите горивни инсталации и контрол, и опазване на околната среда от замърсяване, и да осигури всички задължения, съгласно Комплексно разрешително издаденo от Министерство на околната среда и водите.

 

Новият собственик на Топлофикация Варна се задължава да встъпи като съдлъжник в просрочени публични задължения на дружеството към българската държава и в задълженията на дружеството към търговски дружества, в които българската държава притежава повече от 51 на сто от капитала им.

Не на последно място, Dalkia International ще осигури
дружеството да изпълнява задълженията си по договорите, сключени на основание Споразумението за заем от 29 юни 1995г. и изменението към него от месец март 1997 г., сключено между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие.

 

Dalkia International е създадена през 1998 г. чрез сливането на Compagnie Generale de Chauffe и Esys Montenay. Основен акционер в компанията, със 66% дял от капитала, e френската група Veolia, а 34% държи енергийната EDF.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg