АП продаде на търг ТЕЦ Бобов дол ЕАД за 100 млн. лв.

1172
АП продаде на търг ТЕЦ Бобов дол ЕАД за 100 млн. лв.

Консорциум Енергия МК АД, гр.София, спечели търга с явно наддаване “ТЕЦ Бобов дол” ЕАД, с. Големо село за 100 млн. лв. Новият собственик е контролиран от Христо Ковачки, като цената е стартовата обявена за наддаването.

Купувачът се задължава да приведе дейността на дружеството в съответствие с разпоредбите на Европейското общностно право относно контрол и опазване на околната среда от замърсяване, като осигури необходимите за това инвестиции.

В допълнение, купувачът се задължава, за срок от 5 години от прехвърляне собствеността върху продаваните акции, да извършви инвестиции в размер на 35 млн. евро.

Също така Консорциум Енергия МК трябва предприеме и реализира съответните мерки, така че компанията да постигне съответствие със заложените в Комплексно разрешително № 45 от 2005 г. норми за допустими емисии в срок до 31 декември 2011 г.

Новият собтвеник се задължава ТЕЦ Бобов дол в срок до 31 декември 2011 г. да изкупува български въглища в количество не по-малко от 1.75 млн. тона въглища годишно.

Предметът на дейност на Консорциум Енергия МК АД е управление и експлоатация на мини и други добивни обекти и инсталации, сондажна и проучвателна дейност, добив, преработка, обогатяване, пласмент, и реализация на въглища и други полезни изкопаеми, участие в приватизационни процедури, управление и експлоатация на обекти и инсталации в областта на енергетиката, производство на електрическа и топлинна енергия, както и всяка друга дейност, незабранена от закона.

Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на АП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg