АПИ: С тол системата ще строим пътища със собствени средства

1645
АПИ: С тол системата ще строим пътища със собствени средства

“Нашите надежди са, че в момента, в който заработи тол-системата, ще можем със собствени сили да строим пътищата”. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”, пред Нова телевизия тази сутрин.

В момента тръжната процедура е спряна заради жалба, но се очаква да бъде възобновена, след като приключат всички процедури по исканията за спирането й. Три последователни жалби към момента са постъпили в КЗК.

Бъдещите планове по отношение на магистралната пътна мрежа са изграждането на автомагистралите Калотина, Русе – Свиленград, „Хемус“, както и на обхода на Габрово, който в момента се изгражда, каза още инж. Лазаров. С тези проекти, заедно с АМ „Струма“, когато бъде завършена, ще се изгради изцяло магистралният пръстен на държавата, посочи председателят на пътната агенция.


Най-добре се пътува по новоизградените участъци на републиканските пътища – по цялата АМ „Тракия“, по „Хемус“ - в участъка при гара Яна, новите участъци от АМ „Струма“ и АМ „Марица“. Строителството и ремонтът на пътищата се приоритизират според трафика, подчерта инж. Лазаров.

Той посочи, че има много проблеми предимно по най-натоварените участъци и по третокласната мрежа, която е в най-лошо състояние. Прави се всичко възможно обаче кръпките и запълването на дупки да остане в миналото. Затова чрез превантивните ремонти се извършва цялостно преасфалтиране, с което и гаранцията на ремонтирания участък е не 1 или две години, а до 10, обясни инж. Лазаров.

Председателят на УС на АПИ каза, че в началото на следващия месец ще започне превантивният ремонт на път III-112 Добри дол – Тополовец на територията на област Видин. Ремонтните дейности ще стартират веднага след приключване на ремонта на път I-1 Видин – Димово – Монтана, за да може по него да бъде пренасочен ТИР-трафикът.

Останалата част от третокласния път на територията на област Монтана ще бъде рехабилитиран догодина по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Пътят Чирпан - Зетьово, който е в недобро състояние, и преминава успоредно на АМ „Марица“, завършвайки при Симеоновград, също ще бъде рехабилитиран по ОПРР през следващия строителен сезон.

Инж. Лазаров предупреди шофьорите да не преминават по старото мостово съоръжение над р. Марица към Чирпан, тъй като мостът е на повече от 100 години и е затворен за движение поради недоброто му състояние. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg