Арбитраж по повод искане за разрешение за колективен трудов спор в Топлофикация

747
Арбитраж по повод искане за разрешение за колективен трудов спор в Топлофикация

Арбитражен орган, определен от директора на Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА) Кирил Александров, откри днес, 26.03.2007 г. арбитражно производство за уреждане на колективен трудов спор в “Топлофикация АД” – София.

Арбитражът се провежда във връзка с отправено до НИПА писмено искане от страна на синдикалните организации при “Топлофикация” АД за решаване на колективния трудов спор.

Спорът е относно осигуряване на условия за осъществяване през време на стачка в дружеството на така наречените минимално необходими дейности, чието неизпълнение или спиране може да създаде проблеми на дружеството и обществото.

Синдикатите в “Топлофикация” АД поискаха арбитраж от НИПА, след като не са успели да се споразумеят с работодателя на проведените в дружеството преговори по тези дейности. Преговорите са били водени във връзка с обявено на 9 март от ръководството на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ (НСФЕБ), ръководствата на синдикалните организации и стачния комитет в дружеството решение за преминаване към ефективни стачни действия.

Стачните действия обаче не могат да започнат преди двете страни да постигнат споразумение по осигуряване на условия за осъществяване на минимално необходимите дейности, докато трае стачката. Подписване на такова споразумение е изискване на Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Когато двете страни не постигнат споразумение помежду си, законът дава възможност на всяка от тях да се обърне към Националния институт за помирение и арбитраж и да поиска въпросът да бъде решен от едноличен арбитър или арбитражна комисия. Директорът на НИПА определя арбитражния орган, който в 7-дневен срок трябва да разгледа спора и да постанови решение.

Възможност за провеждане на протестни действия в енергетиката, здравеопазването и съобщенията беше дадена с измененията и допълненията от 2006 г. на Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...