Археолозите отстъпиха 550 м от АМ Струма на строителите

1043
Археолозите отстъпиха 550 м от АМ Струма на строителите

Тримата министри – на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на културата Вежди Рашидов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски посетиха археологическите разкопки край пернишкото село Дрен, предаде радио „Фокус”-Кюстендил. Там министрите разгледаха по-интересните находки, открити по време на археологическото проучване.

Стана ясно, че екипът, ангажиран с проучването на терена, днес го освобождава частично. Става въпрос за участък от 550 метра, които са напълно проучени.

За други 100 метра от обекта е съставен протокол, който е изпратен в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За този участък от терена ще бъдат необходими още 17 дни, които археолозите ще работят.

Според министър Лиляна Павлова за този участък са налице форсмажорни обстоятелства, а именно обилни дъждове. Тъй като мястото е блатисто археолозите не са могли да работят. Министър Павлова получи уверение от екипа, че до 17 юли проучванията ще приключат и в този участък.

На другия терен строителите вече ще имат възможност да започнат работа. На въпрос за невъзможност част от земеделските стопани да стигнат до нивите си заради строителството на автомагистрала „Струма”, министър Павлова посочи, че и за най-големите селскостопански машини като комбайните, там, където е необходимо са създадени обходни маршрути.

В момента върви тръжната процедура за избор на строител на лот 2 на автомагистрала „Струма” от Дупница до Благоевград, допълни Павлова. Докато върви процедурата ще бъдат предварително направени проучванията на археологията.

До края на този месец ще бъде готов парцеларният план, а още през месец август ще се постигне договореност проучванията на археолозите да преминат по-надолу. Целта е археолозите да проучат терена предварително, за да може в края на годината, когато има избран изпълнител, той да има възможност директно да започне работа.

Министър Лиляна Павлова посочи, че извън средствата, които са определени за разкопките, ще бъде направена изложба на находките в министерството, а и ще се подкрепи направата на 3-D филми. На магистралата ще бъде направена отбивка, на която ще бъде показано, че именно на това място по време на строителството на магистралата са намерени находки от 4 век.

Екипът на Румен Спасов, който бе ръководител на обекта, се премества на автомагистрала „Марица”, където продължава работата. Според министър Павлова е важно не само да се спази срокът, но да се запази и всичко, което ще бъде намерено.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg