„Арселор Митал" потвърди интереса си към „Кремиковци“

400
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров проведе работна среща с представители на компанията „Арселор Митал", съобщиха от министерството. Фирмата бе посочена от „Мерил Линч" като един от потенциалните инвеститори в "Крeмиковци". „Мерил Линч" са ангажирани като консултант за намирането на нов инвеститор в завода от мажоритарния му собственик в лицето на Прамод Митал.

В срещата с министър Димитров участваха представители на работната група от „Арселор Митал", оторизирана да води преговорите за българския металургичен комбинат. Тя се води от Майкъл Вурт (Michel Wurth, Member of the Group Management Board). Пред министър Димитров той представи компанията, която е водеща в областта на стоманодобивното производство със 116 млн. тона годишно производство.

Представителите на „Арселор Митал" потвърдиха интереса си към придобиването на "Крeмиковци". Министър Петър Димитров декларира пред работната група от компанията готовността на държавата да съдейства на новия собственик за решаването на проблемите в комбината, ако се реализират конкретни стъпки в посока изпълнението на плана за жизнеспособност и екологичните мерки.

„По информация на представителите на държавата в комбината текущите задължения за заплати продължават да не се изплащат редовно, въпреки подписаното споразумение с оперативното ръководство", обясни министър Димитров и поиска да се намери форма на гаранция за продължаване на безпроблемната работа на завода до идването на новия инвеститор.

В този контекст бе обсъждан вариант заводът да бъде взет под наем за няколко месеца до приключване на сделката. Подобен договор за наем обаче може да бъде сключен от мажоритарния собственик, а не от държавата. От „Арселор Митал" са направили анализ на най-спешните мерки, които трябва да се предприемат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg